Καλάθι αγορών

Βασικές γνώσεις περί φυσικών αρωμάτων

Δημοσιεύτηκε από την Kiki Kaloudi στις
Βασικές γνώσεις περί φυσικών αρωμάτων - Amamelis Aromatherapy Rituals

Η παραδοσιακή ή φυτική αρωματοποιία (botanical perfumery) είναι μια ξεχασμένη τέχνη τόσο δημιουργική και αισθησιακή, που δυστυχώς όμως, έχει επισκιαστεί από την κυριαρχία των συνθετικών αρωμάτων που έχουμε στη διάθεση μας σήμερα.

Υπάρχουν στη παγκόσμια αγορά εταιρείες που ακόμα φτιάχνουν αρώματα με παραδοσιακά υλικά και μεθόδους αλλά όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι τιμές ξεφεύγουν προς τα πάνω. Κανένας όμως δεν μας απαγορεύει να φτιάξουμε το δικό μας άρωμα με υλικά που θα αναφέρουμε παρακάτω.

Τα υλικά του (ερασιτέχνη) αρωματοποιού

Αιθέρια Έλαια

Αποτελούν τη σπονδυλική της αρωματοποιίας, τα τούβλα με τα οποία συνθέτουμε το τελικό άρωμα. Περιέχουν ολόκληρη τη φύση και την τελειότητα της, διαθέτουν μια συμπυκνωμένη ζωτικότητα, μια βιο ενεργή δύναμη, που δεν μπορεί να μετρηθεί, αλλά κάνει αισθητή την παρουσία της με την ισχυρή επίδραση που έχει στα συναισθήματα μας.

Τα περισσότερα αιθέρια έλαια εξάγονται με τη μέθοδο της απόσταξης με ατμό, ενώ τα ντελικάτα έλαια λουλουδιών τα οποία καταστρέφονται γρήγορα με τη θερμότητα, χρειάζεται να εξαχθούν με πτητικούς διαλύτες. (παλιότερα χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο enfleurage) Ανάλογα με την ταχύτητα που εξατμίζονται (πτητικότητα) τα χωρίζουμε σε κατηγορίες/νότες κορυφής, μεσαίες (ή καρδιάς) και βάσης.

 

Αρωματικές Νότες

Κάθε απόσταγμα έχει και τις 3 νότες, η κορυφαία γίνετε αντιληπτή πρώτη και έχει πολύ μικρή διάρκεια. Έπειτα ακολουθεί η μεσαία νότα η οποία αποτελεί τη βασική και χαρακτηριστική μυρωδιά της ουσίας, έχοντας μεγαλύτερη διάρκεια από την νότα κορυφής. Τέλος, η νότα βάσης είναι η μυρωδιά που διαρκεί περισσότερο, γίνεται αισθητή έπειτα από μισή ώρα περίπου και παραμένει επί ώρες ή μέρες.

Η μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο γίνεται με μια ανεπαίσθητη συγχώνευση, διαδέχεται η μια νότα την άλλη. Χρειάζεται μεγάλη εμπειρία για να τις διακρίνει κανείς με ευκολία.

 

Ακόρντα ανάμιξης

Είναι οι δομικοί λίθοι στη διαδικασία παρασκευής ενός αρώματος, πρόκειται για συνδυασμούς αποσταγμάτων παρόμοιας συνεκτικότητας. Σε κάθε ακόρντο θα πρέπει να πρωταγωνιστεί ένα συστατικό, ενώ τα υπόλοιπα το ενισχύσουν και το υποστηρίξουν.

Τα 3 πιο γνωστά αρωματικά ακόρντα είναι τα παρακάτω:

Ακόρντο Εσπεριδοειδών - Το άρωμα του είναι φρέσκο, μας φτιάχνει τη διάθεση και μας ενεργοποιεί.  Είναι ένας συνδυασμός, όπως καταλαβαίνουμε,  από αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών όπως το πικρό και γλυκό πορτοκάλι, το περγαμόντο, το λάιμ, το γκρέιπφρουτ, το μανταρίνι κ.α. Το συναντάμε σε κλασικές κολόνιες. Μπορεί αυτό το ακόρντο να συμπληρωθεί με νότες μπαχαρικών, πράσινων βοτάνων ή λουλουδιών, για να προσφέρει ένα τελικό αρωματικό αποτέλεσμα με μεγαλύτερη διάρκεια και ενδιαφέρον.

Ακόρντο ανθέων (floral) - Πρόκειται για τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ακόρντα στην αρωματοποιία και η ποικιλία τους είναι ουσιαστικά ατελείωτη. Χωρίζονται σε ακόρντα "φρέσκων λουλουδιών" (συνδυασμοί κρίνου της κοιλάδας, βιολέτας, υάκινθου, φρέζιας, λωτού, ηλιοτρόπιου) και ακόρντα "πλούσιων λουλουδιών" (συνδυασμοί γιασεμιού, τριαντάφυλλου, τουμπερόζης, κρίνου, νερολί, γαρδένιας , orris, κλπ).

Το πρωταγωνιστικό ακόρντο της κατηγορίας, θεωρείται το τριαντάφυλλο/γιασεμί, σήμα κατατεθέν για πολλά αριστουργήματα όπως το Chanel N.5 και το Patou Joy.

Ακόρντο oriental - Χαρακτηρίζεται από βαθιές, μυστικιστικές και έντονες χροιές, και αποτελεί τις ρίζες της αρωματοποιίας. Είναι ένας συνδυασμός από ξυλώδης νότες (όπως το βέτιβερ, το σανταλόξυλο, το κέδρο, το πατσουλί) και βανίλια, συχνά συμπληρωμένα με φασόλι τόνκα (tonka bean) και βενζόη. Μπορεί κάλλιστα να σταθεί μόνο του, αλλά τις περισσότερες φορές ακολουθεί ένα ακόρντο εσπεριδοειδών ή μπαχαρικών και ένα floral ακόρντο καρδιάς. Παραδείγματα μπορεί να είναι το Guerlain Shalimar και το Yves Saint Laurent Opium.

Ένα παράδειγμα ακόρντου βάσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι το εξής: 30 σταγόνες Λάβδανο + 120 σταγόνες Βενζόη + 6 σταγόνες Βανίλια. Κατά αυτό τον τρόπο, για το τελικό άρωμα, ο αρωματοποιός θα δημιουργήσει ένα ακόρντο μεσαίο και ένα κορυφής. Στη συνέχεια με συνεχή πειραματισμό, στην αρχή σε στυπόχαρτο, θα καταλήξει σε κάποιες μίξεις και στη συνέχεια θα κάνει δείγματα σε αλκοόλ ή σε jojoba oil.

Είναι μια χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία ειδικά στα μάτια του αρχάριου. Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν, στο τέλος του άρθρου θα παραθέσω κάποιες δικές μου ιδέες για ποιο απλές αρωματικές συνθέσεις που όλοι μπορούμε να πειραματιστούμε.

Ρητίνες και Βάλσαμα

Οι ρητίνες είναι παχύρευστες ουσίες ή ημίρρευστα κόμμι που προέρχονται από δέντρα, όπως το λιβάνι και το μύρο. Είναι πολύ χρήσιμες διότι το άρωμα τους έχει μεγάλη διάρκεια. Τα βάλσαμα είναι ακατέργαστα, ρητινώδης ουσίες που εκχύονται από δέντρα συνήθως με τομές στον κορμό τους. Και όπως και οι ρητίνες βοηθούν στη σταθεροποίηση ενός αρώματος και του παρέχουν διάρκεια. Βαλσαμα είναι η Βενζόη, το βάλσαμο του Περού, η Τόνκα κ.α.

Συμπαγή και Απόλυτα

Τα φυσικά έλαια λουλουδιών εξάγονται μέσω εκχύλισης με διαλύτες και στη διαδικασία αυτή τα λουλουδια δίνουν μια μεγάλη ποσότητα κηρώδους υλικού που ονομάζεται 'συμπαγές', το οποίο είναι ημίρρευστο. Η μυρωδιά τους διαρκεί πολύ, που όμως είναι απαλή. Είναι ιδανικά για την παρασκευή στερεών αρωμάτων. Με την απομάκρυνση του κεριού και των άλλων στερεών το συμπαγές μετατρέπεται σε απόλυτο, ένα συμπυκνωμένο απόσταγμα που διαλύεται στο αλκοόλ. Έχουν μεγάλη διάρκεια με ένταση και φινέτσα στο άρωμα τους. Αποτελούν τα ποιο ακριβά υλικά της αρωματοποιίας.

Αποθήκευση

Τα φυσικά αποστάγματα αλλοιώνονται από την έκθεση τους στο φως και στον αέρα και από δραστικές μεταβολές στη θερμοκρασία. Η αποθήκευση τους γίνεται σε μικρά γυάλινα σκούρα μπουκάλια με καλά κλεισμένο στόμιο. Όσο συχνότερα ανοίγουμε, τόσο περισσότερο προκαλείται οξείδωση. Εάν αποθηκευθούν σωστά τα περισσότερα θα διατηρηθούν για χρόνια, κάποια από αυτά όπως το πατσουλί, το σανταλόξυλο, το λιβάνι ωριμάζουν και γίνονται ποιο πλούσια και 'βαθιά' με τα χρόνια. Τα εσπεριδοειδή από την άλλη καταστρέφονται γρήγορα, έτσι αγοράζουμε μικρές ποσότητες και διατηρούμε στο ψυγείο.

Φορείς

Για να παρασκευάσουμε άρωμα, χρειαζόμαστε κάποιο μέσο για να διαλύσουμε τη μίξη μας. Ο πιο διαδεμένος φορέας για αρώματα είναι η αιθυλική αλκοόλη 190°. Αναμιγνύεται πλήρως με τα αιθέρια έλαια και τα απόλυτα και αραιώνει και τις ποιο πηχτές ρητίνες και βάλσαμα. Συμβάλλει επίσης στην ανάδυση και διάχυση των αποσταγμάτων και τους επιτρέπει να ανθίσουν ακόμη περισσότερο όλα μαζί.  Σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα της αλκοόλης.

Μια ακόμα επιλογή, που προσωπικά μου αρέσει περισσότερο είναι τα έλαια-φορείς ή έλαια βάσης. Το καλύτερο από όλα είναι το Χοχόμπα (Jojoba) που αν και έχει ελαιώδη μορφή είναι στη πραγματικότητα κερί. Επίσης δεν οξειδώνεται εύκολα όπως άλλα έλαια. Το αποτέλεσμα είναι πιο έντονο και έχει μια πιο γήινη αίσθηση από τον ψεκασμό. Μπορείτε να τα μετρατέψετε και σε στέρεα αρώματα με λίγο κερί μέλισσας και να τα τοποθετήσετε μέσα παλιομοδίτικες πουδριέρες.

Ασφάλεια

Εάν είστε επιρρεπείς σε αλλεργίες ή έχετε ευαίσθητο δέρμα θα είναι συνετό να κάνετε πρώτα ένα τεστ για να διαπιστώσετε έαν έχετε κάποιο πρόβλημα με κάποιο συγκεκριμένο απόσταγμα. Η διεθνής ένωση αρωμάτων (IFRA) έχει συγκροτήσει έναν κατάλογο με οδηγίες για εμπόρους-αρωματοποιούς.

Απλοί συνδυασμοί για να φτιάξεις το δικό σου βοτανικό άρωμα

Και μετά από όλα αυτές τις πληροφορίες περί αρωμάτων, θα σας παραθέσω τι δική μου πολύ μικρή εμπειρία, βασισμένη σε απλές μίξεις που όμως προσωπικά είμαι ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα.

Μαζί με τα αιθέρια που έχω στη διάθεση μου, καλό είναι να έχουμε και στυπόχαρτο ή χάρτι υδατογραφίας για να απορροφήσει το αιθέριο έλαιο.

Θα αρχίσω από την απλή μίξη που όχι μόνο μυρίζει ωραία αλλά και μας χαλαρώνει, μπορούμε τα αιθέρια έλαια να τα προσθέσουμε και σε μια ουδέτερη κρέμα, λοτιον ή σε φυτικό λάδι.

Θα χρειαστεί να πειραματιστείτε με τα ποσοστά του κάθε αιθέριου, αλλά και με το ποσοστό διάλυσης στο φορέα. Σας προτείνω να μην ξεπεράσετε το 10%, αρχίστε με μικρές ποσότητες π.χ. 3% και αυξάνετε αν το επιθυμείτε.

Είναι ανάλογα και το φορέα, π.χ. σε μια λοσιόν σώματος θέλουμε μικρότερο ποσοστό διάλυσης από το να φτιάξουμε ένα άρωμα μέσα σε χοχόμπα.

  • Λεβάντα αιθέριο έλαιο + Γεράνι αιθέριο έλαιο
  • Γεράνι αιθέριο έλαιο + Υλάνγκ Υλάνγκ αιθέριο έλαιο + Περγαμόντο αιθέριο έλαιο
  • Πατσουλί αιθέριο έλαιο + Υλάνγκ Υλάνγκ αιθέριο έλαιο + Γκρέιπφρουτ αιθέριο έλαιο + Σανταλόξυλο αιθέριο έλαιο
  • Υλάνγκ Υλάνγκ αιθέριο έλαιο + Περγαμόντο αιθέριο έλαιο

Και να θυμάστε το άρωμα θα αλλάξει με το χρόνο, οπότε μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσμα άμεσα. Όταν πρωτοχρησιμοποίησα το πατσουλί σε ένα άρωμα, θυμάμαι δεν μου άρεσε καθόλου, το θεώρησα πολύ βαρύ, και αποπνικτικό, μετά όμως από 2 μέρες το άρωμα είχε αλλάξει, είχε γίνει ένα, δεν ξεχώριζα πλέον το πατσουλί, είχε δέσει.

Εάν έχετε καμιά συνταγή, ιδέα ή για ένα απλό γειά, χρησιμοποιείστε τα σχόλια κάτω. Ευχές για πολλά αρωματικά ταξίδια!

~ Βρείτε όλη τη γκάμα των αιθέριων ελαίων μας εδώ – https://amamelis.eu/collections/eo-singles και διαβάστε για τις ιδιότητες τους.

UPDATE - 16/09/2021

Μπορείτε να δοκιμάσετε τη σερά μετα 8 Aromatherapy Rollers, που είναι βοτανικά μείγματα σε λάδι Jojoba στη συσκευασία roll on.

Aromatherapy Rollers Προϊόντα αρωματοθεραπείας στη πρακτική συσκευασία roller, για να έχεις στη διάθεση σου την φροντίδα των αιθέριων ελαίων οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

 

Παλαιότερη ανάρτηση Νεότερη ανάρτηση


1 σχόλιο

  • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΝΤΏΝΗΣ στις

    Εκατό σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σε 100ml jojoba δημιουργούν ένα άρωμα για το σώμα? Ευχαριστώ!

Αφήστε ένα σχόλιο

Λάβετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους