Καλάθι αγορών

Τα αιθέρια έλαια και η θεραπευτική τους δράση στο συναίσθημα

Δημοσιεύτηκε από την Kiki Kaloudi στις
Τα αιθέρια έλαια και η θεραπευτική τους δράση στο συναίσθημα - Amamelis Aromatherapy Rituals

Το ότι τα αιθέρια έλαια μπορούν να επηρεάσουν το συναίσθημα, τη διάθεση μας και έμμεσα τη σκέψη μας δεν είναι πλέον φαντασία αλλά πραγματικότητα βάση πολλών επιστημονικών ερευνών.

Το περίεργο είναι πως όλοι μας το έχουμε βιώσει, απλώς τη στιγμή εκείνη δεν συνειδητοποιούμε τι συμβαίνει, και έτσι δεν αντιλαμβανόμαστε το φαινόμενο. Να εξηγήσω καλύτερα με ένα παράδειγμα. Είσαι στο δρόμο περπατάς και είναι καλοκαίρι, έχει ζέστη και ξαφνικά σου έρχεται ένα άρωμα από νυχτολούλουδο από τη γλάστρα της γειτόνισσας. Αυτόματα σταματάς και εισπνέεις αυτό το θεϊκό άρωμα και ότι και να αισθανόσουν και σκεφτόσουν έχει πάει περίπατο. Για μερικά δευτερόλεπτα είσαι κλειδωμένη/ος εκεί και εάν το άρωμα, σου αρέσει τότε σίγουρα έχεις ένα ευχάριστο συναίσθημα.

Τα αιθέρια έλαια και η θεραπευτική τους φύση

Τα αποστάγματα από τα αρωματικά φυτά, που σήμερα αποκαλούμε αιθέρια έλαια, έχουν σημαντική παρουσία σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς. Η κύρια χρήση τους ήταν συνυφασμένη με μυστικιστικά τελετουργικά με σκοπό την ένωση του φυσικού κόσμου με το αόρατο, αλλά και να θεραπεύσουν το σώμα.

Σήμερα τα αιθέρια έλαια επανέρχονται δυναμικά, με την υποστήριξη επιστημονικών ερευνών που αναφέρονται στο πόσο αποτελεσματικά είναι στην ανάπτυξη της αυτοΐασης του οργανισμού. Η δράση τους είναι σημαντική διότι επιδρούν στο σώμα καταλυτικά βοηθώντας το να αυξήσει την αυτοθεραπευτική του ικανότητα.

Ο θεραπευτικός χαρακτήρας των αιθέριων ελαίων στηρίζεται κυρίως στο χημικό τους προφίλ. Οι ενώσεις από τις οποίες είναι φτιαγμένα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και δράσεις, όπως αντιφλεγμονώδη, ηρεμιστική, αντιβακτηριακή, εξισορροπιστική, αναλγητική και πολλές άλλες.

Για παράδειγμα αιθέρια έλαια που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοτερπένια έχουν αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Τέτοια είναι τα εσπεριδοειδή. Εκεί που συναντάμε μονοτερπενόλες, όπως π.χ. στη Λεβάντα έχουμε κατευναστική, αναλγητική και καταπραϋντική δράση. Η χημική σύνθεση κάθε αιθέριου ελαίου είναι διαφορετική και αυτό ισχύει και για τη δράση του πάνω στο φυσικό σώμα αλλά και στο συναίσθημα.

Ένα άλλο κομμάτι που αναπτύσσεται συνδυαστικά με έρευνες πάνω στον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του είναι η δράση των αιθέριων ελαίων στο συναίσθημα και η θεραπευτική τους επιρροή. Το πλεονέκτημα των αιθέριων ελαίων πάνω στα συναισθήματα μας είναι η πρόσβαση που έχουν, μέσω της όσφρησης, στα κατάλληλα τμήματα του εγκεφάλου.

Με ποιο τρόπο τα αιθέρια έλαια έχουν πρόσβαση στον εγκέφαλο;

Η όσφρηση είναι ένα μεγαλειώδες εργαλείο. Με το που μυρίσουμε κάτι, αυτόματα έχουμε σωματική και συναισθηματική αντίδραση. Φέρε στη μνήμη σου ένα περιστατικό όπου περνούσες δίπλα από ένα κάδο απορριμμάτων που μύριζε απαίσια. Ποια ήταν η αντανακλαστική σου κίνηση; Έκλεισες τη μύτη σου; Ποιο ήταν το συναίσθημα που κυριάρχησε στο σώμα σου εκείνη ακριβώς τη στιγμή; Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι ευχάριστο πάντως δεν ήταν.

Η επιστήμη μας εξηγεί πως όταν μυρίσουμε οτιδήποτε, ενεργοποιείται το οσφρητικό σύστημα και η πληροφορία από την μυρωδιά ταξιδεύει και φτάνει σε 5 τμήματα του εγκεφάλου. Ένα από αυτά είναι η Αμυγδαλή. Εκεί αποθηκεύονται τα συναισθηματικά τραύματα και μπλοκαρίσματα. Γενικά το τμήμα αυτό σχετίζεται με τα συναισθήματα, και ειδικά με τον φόβο, και τις αντιδράσεις σε αυτά. Η σύνδεση του οσφρητικού μας συστήματος με το μεταιχμιακό σύστημα (μέρος του η Αμυγδαλή) είναι ο λόγος που τα αιθέρια έλαια μπορούν να έχουν μια βαθιά ψυχοσωματική δράση.

Πως επηρεάζουν τα αιθερια ελαια το συναισθημα.

 

Πως τα αιθέρια έλαια επηρεάζουν τα συναισθήματα?

  • Συγκεκριμένα αιθέρια έλαια έχουν ηρεμιστική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και έτσι μας βοηθούν να χαλαρώσουμε, αποτρέποντας τη συσσώρευση άγχους στο σώμα μας.
  • Επίσης τα αιθέρια έλαια μπορεί να χρησιμεύσουν στην απελευθέρωση συναισθηματικών τραυμάτων. Το 1989, ο Dr. Joseph Ledoux από το NY Medical University ανακάλυψε πως η Αμυγδαλή παίζει σημαντικό ρόλο στη διευθέτηση συναισθηματικών τραυμάτων. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα υπαινίχθηκε ότι οι μυρωδιές μπορούν να προκαλέσουν συναισθηματική απελευθέρωση.
  • Τα αιθέρια έλαια μπορούν ακόμα να επηρεάσουν συναισθήματα που έχουν παγιδευτεί στο σώμα, σε διάφορα όργανα και ιστούς.
  • Μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση και στη αύξηση της συχνότητας του σώματος. Και με αυτό τον τρόπο να επηρεάσουν το ενεργειακό μας πεδίο.
Έρευνες έχουν δείξει τα πάντα πάλλονται με μια συχνότητα ακόμα και τα συναισθήματα μας. Ο Robert Becker, M.D. στο βιβλίο The Body Electric αναφέρει τη συχνότητα του υγιούς ανθρωπίνου σώματος να κυμαίνεται μεταξύ 62-78 MHz. Το σώμα γίνεται προσβάσιμο στην αρρώστια όταν η συχνότητα του πέσει κάτω από 58MHz.
Η ασθένεια δεν είναι μια οντότητα, αλλά μια κυμαινόμενη κατάσταση στο σώμα του ασθενούς, μια μάχη μεταξύ της ουσίας του της νόσου και της φυσικής αυτο-θεραπευτικής τάσης του σώματος. -Ιπποκράτης

Τη δεκαετία του '90 ο Bruce Tainio στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, ανέπτυξε εξοπλισμό με σκοπό να προσδιορίσει τη σχέση μεταξύ συχνότητας και νόσου με τη μέτρηση των συχνοτήτων τους. Τα αιθέρια έλαια βρέθηκε ότι έχουν ιδιαίτερα υψηλή συχνότητα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο βακτήρια, ιοί, μύκητες κλπ., δεν μπορούν να ζήσουν. Όταν εφαρμοστούν κατάλληλα στο σώμα μας μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα του.

Ποια είναι η δική σου εμπειρία με την όσφρηση; Έχει παρατηρήσει κάποιο γεγονός που να σου έκανε εντύπωση στο πως λειτούργησε ένα άρωμα, μια μυρωδιά είτε θετικά, είτε αρνητικά;

Προσωπικά μέσω της καθημερινής μου επαφής με τα αιθέρια έλαια και βλέποντας την αντίδραση που έχουν οι άνθρωποι που με επισκέπτονται και τα μυρίζουν, είναι απίστευτο πόσο διαφορετικά μας επηρεάζουν. Το ίδιο αιθέριο έλαιο μπορεί κάποιος να μου πει, με 'τρελαίνει' το άρωμα του και να μου περιγράψει το άρωμα γεμάτος ενθουσιασμό και κάποιος άλλος για το ίδιο αιθέριο έλαιο, να το μυρίσει και να έχει μια τόσο διαφορετική αντίδραση.


Πηγές: Christi Turley Diamond B.S., M.Ed. Aroma Heal 1, CreateSpace Independent Publishing Platform, 2014 Dr Carolyn Mein, Releasing Emotional Patterns with Essential Oils, CreateSpace Independent Publishing Platform, 2018 Elizabeth Ashley, The Essential Oils of The Mind Body Spirit, CreateSpace Independent Publishing Platform, 2014

Παλαιότερη ανάρτηση Νεότερη ανάρτηση


0 σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Λάβετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους