Καλάθι αγορών

Η αργκό της αρωματοθεραπείας και των αιθέριων ελαίων

Δημοσιεύτηκε από την Kiki Kaloudi στις
Η αργκό της αρωματοθεραπείας και των αιθέριων ελαίων

Η αρωματοθεραπεία έχει το δικό της λεξιλόγιο, το οποίο είναι χρήσιμο να γνωρίζεις εσύ που χρησιμοποιείς αιθέρια έλαια.

Χωρίς καμία καθυστέρηση ακολουθεί ένα μίνι γλωσσάρι που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τον κόσμο των αιθέριων ελαίων ακόμα καλύτερα!

Κάνε την εγγραφή σου στη λίστα μας!

Γλωσσάρι Αρωματοθεραπείας

Αρωματοθεραπεία / Aromatherapy

Η τέχνη και η επιστήμη της χρήσης αιθέριων ελαίων για τις θεραπευτικές, συναισθηματικές, ενεργειακές ιδιότητες και τα οφέλη τους. Για τη δράση των αιθέριων ελαίων στο συναίσθημα θα βρεις πολλές πληροφορίες στο άρθρο "Τα αιθέρια έλαια και η θεραπευτική τους δράση στο συναίσθημα"

Αιθέριο έλαιο / Essential Oil

Eξαιρετικά αρωματική ουσία που βρίσκεται σε εξειδικευμένα κύτταρα ορισμένων φυτών. Μετά την απόσταξη ενός μεμονωμένου φυτού, η αρωματική ουσία αναφέρεται ως αιθέριο έλαιο. Στο άρθρο με τίτλο "Μάθε τα Πάντα για τα Aιθέρια Έλαια και τις Ιδιότητες τους" θα γνωρίσεις πολλά περισσότερα.

Απόλυτο / Absolute

Πρόκειται για αρωματικές ουσίες που έχουν προέλθει από φυτά με διαφορετική μέθοδο παραγωγής από ότι τα αιθέρια έλαια. Τα απόλυτα παράγονται με τη χρήση χημικού διαλύτη για την εξαγωγή των πολύτιμων αρωματικών από το φυτικό υλικό. Συνήθως χρησιμοποιείται όταν τα αρωματικά μόρια του φυτού είναι πολύ βαριά για απόσταξη.

Απόσταξη

Είναι η μέθοδος που παράγονται τα περισσότερα αιθέρια έλαια. Συγκεκριμένα η ατομό-απόσταξη.

Αρωματικές νότες

Ένας τύπος συστήματος ταξινόμησης των αιθέριων ελαίων με βάση το άρωμα και την πτητικότητα τους. Γενικά, τα αιθέρια έλαια από τις φλούδες εσπεριδοειδών είναι οι νότες κορυφής, τα αιθέρια έλαια από άνθη, φύλλα και οι μίσχοι είναι μεσαίες νότες και τα αιθέρια έλαια από τις ρίζες είναι νότες βάσης.

Βοτανική ονομασία ή λατινική ονομασία / Botanical name

Η λατινική είναι η καθολική γλώσσα για την ονομασία φυτών, οπότε ανεξάρτητα από τη χώρα από την οποία αγοράζετε αιθέρια έλαια, μπορείτε πάντα να αναγνωρίσετε το όνομα του αιθέριου ελαίου με το λατινικό όνομα.
Υπάρχουν πολλά συγγενικά φυτά π.χ. Ευκάλυπτοι, οπότε αναφέροντας το λατινικό όνομα διευκρινίζουμε ακριβώς για ποιο φυτό και έλαιο μιλάμε.

Έλαιο βάσης / Carrier oil or base oil

Ονομάζουμε τα φυτικά λάδια όπως το αμυγδαλέλαιο, όταν τα χρησιμοποιούμε ως βάση για να διαλύσουμε τα αιθέρια έλαια. Διάβασε περισσότερα για τη σωστή διάλυση αιθέριων ελαίων στο δέρμα, στο άρθρο "Διάλυση των αιθέριων ελαίων για εφαρμογή στο δέρμα."

Φωτο-τοξικότητα / Phototoxic

Χαρακτηρίζει έλαια τα οποία με τη χρήση τους κάνουν το δέρμα πιο επιρρεπές σε βλάβες από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Διάβασε σχετικό άρθρο "Τι είναι η φωτοευαισθησία; Ποια αιθέρια έλαια είναι φωτό-τοξικά;"

Συνέργεια

Ο όρος χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία όταν τα θετικά θεραπευτικά αποτελέσματα ενός αιθέριου ελαίου ενισχύονται με την προσθήκη ενός άλλου ελαίου, καθιστώντας το συνδυασμό πιο αποτελεσματικό, από ότι θα ήταν από το μεμονωμένο έλαιο. Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις στο άρθρο "Η σημασία της συνέργειας στη μίξη αιθέριων ελαίων & συμβουλές"

Χημειότυπος / Chemotype

Ορισμένα φυτά έχουν τη γενετική ικανότητα να παράγουν διαφορετικά χημικά συστατικά με βάση το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται. "Χημειότυπος" σημαίνει διαφορετικό χημικό τύπο.

Μερικές φορές στην Αρωματοθεραπεία συναντάμε δύο ή περισσότερα αιθέρια έλαια με το ίδιο λατινικό όνομα (ίδιο γένος και είδος), αλλά διαφορετικά χημικά προφίλ. Ένα παράδειγμα είναι το δεντρολίβανο.

Υδρόλυμα / Hydrolat or hydrosol

Είναι το 'αρωματικό νερό' που παράγεται κατά την απόσταξη του φυτού. Προέρχεται από την υγροποίηση του ατμού που περνάει μέσα από το φυτικό υλικό και κουβαλάει υδατοδιαλυτά συστατικά του φυτού. Στο τελευταίο στάδιο της ατμό-απόσταξης το αιθέριο έλαιο ξεχωρίζει από το αρωματικό νερό λόγω διαφορετικού μοριακού βάρους.

GC/MS (Gas Chromatography/Mass Spectrometry)

Συσκευή που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της ακριβούς σύνθεσης μιας ουσίας. Χρησιμοποιείται στην Αρωματοθεραπεία για τον προσδιορισμό των ακριβών χημικών συστατικών ενός αιθέριου ελαίου και αν είναι καθαρό ή νοθευμένο με συνθετικές χημικές ουσίες ή άλλα προϊόντα.

Photo by unsplash

Παλαιότερη ανάρτηση Νεότερη ανάρτηση


0 σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Λάβετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους