Καλάθι αγορών

Η σημασία της συνέργειας στη μίξη αιθέριων ελαίων & συμβουλές

Δημοσιεύτηκε από την Kiki Kaloudi στις
Η σημασία της συνέργειας στη μίξη αιθέριων ελαίων & συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις αποτελεσματικά μείγματα - Amamelis Aromatherapy Rituals

Το πιο συναρπαστικό κομμάτι της ενασχόλησής με τα αιθέρια έλαια και το πιο δημιουργικό, είναι η διαδικασία της ανάμειξης τους και η μετουσίωση τους σε κάτι μοναδικό.

Είναι τόσα πολλά τα υλικά και οι πιθανοί συνδυασμοί που είναι ένα παιχνίδι δίχως τέλος. Ένα παιχνίδι που σίγουρα δεν βαριέσαι διότι παραμένει το ίδιο συναρπαστικό! Κάθομαι λοιπόν και έχω μπροστά μου τα αιθέρια έλαια και είμαι έτοιμη να αρχίσω να πειραματίζομαι αναμιγνύοντας τα πολύτιμα αυτά υγρά.

Μήπως ξεχνάω κάτι; Πάω ένα βήμα πίσω για να ξεκαθαρίσω το σκοπό που θέλω να εξυπηρετήσει το τελικό μείγμα μου. Αυτή η πληροφορία θα μου δείξει το δρόμο που χρειάζεται να ακολουθήσω. Έχοντας υπόψιν τι θέλω να πετύχω, είτε αυτό είναι θεραπευτικό (όπως ένα χαλαρωτικό λάδι μασάζ με επιπλέον αναλγητική δράση για μυϊκά πιασίματα) είτε ένα άρωμα με αιθέρια έλαια (που θα μου ανεβάζει τη διάθεση), οδηγούμαι στο κατάλληλο μονοπάτι κερδίζοντας χρόνο.

Είναι μια διαδικασία που θέλει υπομονή, εξάσκηση, αίσθηση οσφρητικής ισορροπίας και το προσωπικό άγγιγμα μας μέσα από την ανάπτυξη της διαίσθησης.

Η έννοια της συνέργειας στην αρωματοθεραπεία

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για “συνέργεια” μεταξύ αιθέριων ελαίων; Συνέργεια πετυχαίνουμε όταν η έκφραση του συνόλου έχει μεγαλύτερα αποτελέσματα από το άθροισμα όλων των επιμέρους τμημάτων του. Δημιουργούμε αυτή τη συνέργεια μέσω της ανάμειξης.

Υπάρχει η συνέργεια ανάμεσα στα συστατικά όπως π.χ. στο Κιτρώδη Ευκάλυπτο (Eucalyptus citriodora). Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του, λόγω συνέργειας μεταξύ citronellol και citronellal, σε έρευνες δείχνουν ότι κάθε συστατικό από μόνο του είναι τέσσερις φορές λιγότερο αποτελεσματικό από ό,τι όταν συνδυάζεται.

Κάθε αιθέριο έλαιο αποτελείται από εκατοντάδες χημικές ενώσεις, έτσι μπορούμε να πούμε ότι από μόνο του είναι μια συνέργεια από τη φύση!

Συνέργεια από μίξη αιθέριων ελαίων

Συχνά επιλέγουμε αιθέρια έλαια από την ίδια χημική οικογένεια για να πετύχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. πχ. θέλουμε αντισπασμωδική δράση στο μείγμα μας - Εάν επιλέξουμε αιθέρια έλαια από την οικογένεια των εστέρων όπως το Ρωμαϊκό Χαμομήλι, το Περγαμόντο και τη Λεβάντα, το τελικό μείγμα θα έχει ισχυρότερο αντισπασμωδικό αποτέλεσμα από οποιοδήποτε από τα έλαια από μόνο του.

Συνέργεια μέσα από τον τρόπο που θα προσεγγίσω τη διαδικασία ανάμειξης

Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζω απέξω το χημικό προφίλ και τις ιδιότητες κάθε χημικού συστατικού για να μπορώ να δημιουργήσω συνέργεια. Αυτό μπορώ να το επιτύχω από διαφορετικές προσεγγίσεις στην ανάμειξη όπως

 • το άρωμα,
 • τα συναισθήματα,
 • τη μέθοδο εφαρμογής,
 • το μέσο ανάμειξης (βάση),
 • το μέρος του φυτού απ’ όπου προέρχονται τα αιθέρια έλαια. 

Τι χρειάζεται για να πετύχουμε ‘συνεργιστικό’ αποτέλεσμα;

Εάν δεχτούμε πως η συνέργεια είναι σημαντική, τι χρειαζόμαστε για να την πετύχουμε; Εδώ έρχεται η υπομονή που ανέφερα στην αρχή του άρθρου. Το καλό πράγμα θέλει το χρόνο του! Συμφωνείς;!

Χρειάζεται να αποκτήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση των αιθέριων ελαίων, αρκετή εμπειρία και τη χρήση της διαίσθησής μας. Ιδιαίτερα σε μείγματα τα οποία θέλουμε να δράσουν στο συναίσθημα (διάβασε σχετικό άρθρο εδώ), και στην ενέργεια μας, είναι σημαντικό να διαθέτουμε εμπειρία και να χρησιμοποιούμε τη διαίσθηση μας, γιατί η επίτευξη συνέργειας αρκετές φορές είναι ανάλογα την περίπτωση.

Επομένως, ένα μείγμα αιθέριων ελαίων μπορεί να είναι αποτελεσματικό για κάποιον και μη αποτελεσματικό (ή έστω όχι στον ίδιο βαθμό) για κάποιον άλλον. Και αυτό μας οδηγεί στο να μη παίρνουμε υπόψιν μόνο τα συμπτώματα τα οποία θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αλλά και τις βαθύτερες αιτίες.

Αναφέρομαι δηλαδή στην ολιστική προσέγγιση που απαιτεί η πρακτική της εξατομικευμένης αρωματοθεραπείας. Όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αιθέρια στο φυσικό σώμα, και το μείγμα να μπορεί να έχει την ίδια αποτελεσματικότητα σε π.χ. όλη την οικογένεια όπως μια αναλγητική κρέμα τότε θα επιλέξουμε τα αιθέρια έλαια με βάση τις ιδιότητες που έχει το χημικό τους προφίλ.

Δεν χρειάζεται (εάν είσαι ερασιτέχνης αρωματοθεραπευτής) να γνωρίζεις παραδείγματος χάριν ότι η περιεκτηκότητα σε terpinen-4-ol, linalyl acetate και paracymene στη Ματζουράνα την κάνει να έχει ισχυρή αναλγητική δράση, απλά το μαθαίνεις σαν πληροφορία και την χρησιμοποιείς. Στη συνέχεια θα βρεις μερικούς απλούς κανόνες που θα σε βοηθήσουν να δημιουργείς στοχευμένα και επιτυχημένα μείγματα.

Κάνε την εγγραφή σου στη λίστα μας!

Βασικοί κανόνες για την ανάμειξη αιθέριων ελαίων

 1. Προσδιόρισε όσο πιο καθαρά μπορείς το στόχο του μείγματος, τις ιδιότητες που θέλεις να φέρεις στο αποτέλεσμα. Αυτό θα σε βοηθήσει να επιλέξεις τα αιθέρια έλαια που χρειάζεσαι και να αποφασίσεις για την καταλληλότερη παρασκευή π.χ. λάδι μασάζ, μείγμα για διάχυση, κομπρέσα, προϊόν για το πρόσωπο, εξατομικευμένο άρωμα, inhaler και πολλά άλλα.
 2. Επέλεξε 3 ή 4 το πολύ αιθέρια έλαια για το μείγμα σου. Μη μπεις στο πειρασμό να βάλεις περισσότερα, ιδιαίτερα στην αρχή. Κάνε υπομονή μέχρι να αποκτήσεις περισσότερη εμπειρία.
 3. Είναι εύκολο να προσθέσεις σταγόνες αλλά αδύνατο να αφαιρέσεις. Γι αυτό άρχισε να προσθέτεις τις σταγόνες στο μείγμα σου μία μία και όχι όλες μαζί. Tip Κάθε φορά που θα προσθέτεις μια σταγόνα, να μυρίζεις καλά το μείγμα, με αυτό το τρόπο θα εκπαιδεύσεις σιγά σιγά την όσφρηση σου να ξεχωρίζει μυρωδιές.
 4. Απέφυγε να χρησιμοποιήσεις αιθέρια έλαια με αντίθετες δράσεις. π.χ. ένα κατευναστικό με ένα διεγερτικό. Έλεγξε προσεκτικά τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων που θέλεις να χρησιμοποιήσεις και τσέκαρε εάν οι ιδιότητες τους συμπληρώνουν / υποστηρίζουν η μία την άλλη για το συγκεκριμένο άτομο που προορίζεις το μείγμα.
 5. Φρόντισε το αρωματικό αποτέλεσμα του μείγματος να αρέσει στο άτομο για το οποίο προορίζεται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε μείγματα που απευθύνονται στο συναίσθημα, στη διάθεση μας. Και όχι τόσο όταν π.χ. θέλω να φτιάξω ένα μείγμα αναλγητικό. Γενικά ισχύει ότι όσο περισσότερο σωματικό είναι το “πρόβλημα” που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τόσο λιγότερο μας ενδιαφέρει το άρωμα του μείγματός μας.
 6. Δώσε χρόνο στα αρώματα να αναπτυχθούν. Και πάλι αναφέρομαι σε μείγματα που το αρωματικό αποτέλεσμα είναι σημαντικό. Όταν ξεκινάω ένα τέτοιο μείγμα, δεν το ολοκληρώνω ποτέ σε μια μέρα. Προσθέτω μία μία τις σταγόνες αφήνω κάποιες ώρες να ξεδιπλωθεί το άρωμα, δοκιμάζω το αποτέλεσμα και αποφασίζω πως θα κινηθώ. Γνωρίζω εξ αρχής ποια είναι η μέγιστη ποσότητα που μπορώ να προσθέσω στο μείγμα μου ώστε μη τη ξεπεράσω κατά λάθος.
 7. Κράτησε σημειώσεις, όχι μόνο τη συνταγή αλλά και πως σκέφτηκες, γιατί επέλεξες τα συγκεκριμένα αιθέρια έλαια, ποια ήταν αυτά που τελικά απέρριψες. Με αυτό τον τρόπο θα αυτό-εκπαιδευτείς πιο γρήγορα και θα έχεις όλη την πληροφορία για να κάνεις τυχόν διορθώσεις/αλλαγές στο μέλλον.
 8. Όσον αφορά παρασκευές που θα χρησιμοποιηθούν στο δέρμα, αλλά και ατμόλουτρα & inhalers που προκαλούν έντονη δραστηριότητα στη ρινική κοιλότητα, δίνουμε προσοχή στα αιθέρια έλαια που προκαλούν ερεθισμό. Ελέγχουμε τα αιθέρια έλαια που έχουμε επιλέξει για το μείγμα μας για την ασφαλή τους χρήση. Για παράδειγμα θέλω να προσθέσω στο μείγμα που φτιάχνω για το πιάσιμο στον αυχένα μου, το Γαρίφαλλο που έχει πολύ καλή αναλγητική & αντιφλεγμονώδη δράση. Διαβάζω όμως ότι μπορεί να ερεθίσει την επιδερμίδα, ειδικά εάν την κρέμα θα την χρησιμοποιώ καθημερινά χρειάζεται να προσέξω να μη ξεφύγω από το επιτρεπτό ποσοστό διάλυσης και να έχει διαλυθεί καλά στη βάση μου είτε αυτή είναι κρέμα είτε λάδι. Κάτι άλλο που μπορώ να κάνω είναι να φροντίσω να προσθέσω στο μείγμα μου κάποιο αιθέριο έλαιο το οποίο να έχει επουλωτική δράση στο δέρμα. Μια καλή επιλογή στο παράδειγμα αυτό είναι η Λεβάντα, το Λιβάνι, το Πατσουλί, που συνδυάζουν την αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Ελπίζω να σε βοήθησε κάπως οι πληροφορίες στο άρθρο, εγώ σου εύχομαι ένα δημιουργικό παιχνίδι και καλές αναμείξεις!

Παλαιότερη ανάρτηση Νεότερη ανάρτηση


0 σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Λάβετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους