Καλάθι αγορών

Γεράνι Αιθέριο Έλαιο | Προφίλ

Δημοσιεύτηκε από την Kiki Kaloudi στις
Γεράνι Αιθέριο Έλαιο | Προφίλ - Amamelis Aromatherapy Rituals

Γεράνι ή αλλιώς το “τριαντάφυλλο του φτωχού” διότι μοιράζεται πολλές από τις ιδιότητες του τριαντάφυλλου δίχως όμως το υψηλό κόστος του. Αν και υπάρχουν περισσότερα από 200 είδη, μόνο λίγα καλλιεργούνται για την παραγωγή αιθέριου ελαίου, και σε αυτά περιλαμβάνονται το P. graveolens (τριαντάφυλλο με άρωμα γεράνι), το Ρ. roseum, το Ρ. odoratissimum, το P. capitatum, και το P. radula .

Οι κύριες περιοχές καλλιέργειας γερανιού και παραγωγής είναι το Reunion, η Μαδαγασκάρη, το Κονγκό, η  Αίγυπτος και οι περισσότερες άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής. Η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Κορσική παράγει σε μικρότερη κλίμακα, και άλλα είδη Pelargonium καλλιεργούνται στην Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία.

Η υψηλότερη ποιότητα και πιο ακριβό είδος παράγεται στο γαλλικό νησί Reunion (λεγόταν Bourbon) , που ονομάζεται γεράνι bourbon αιθέριο έλαιο. Tο όνομα Pelagronium προέρχεται από το ελληνικό πελαργός, λόγω του ραμφοειδούς σχήματος που έχουν τα άνθη πριν ανοίξουν (φώτο παρακάτω) - προέρχονται από τη Νότια Αφρική, και για πρώτη φορά επίσημα καταγράφηκε η παρουσία τους στην Ευρώπη το 1690

Άρωμα

Γλυκό & βαρύ, λουλουδάτο άρωμα. Έχει ομοιότητες με το άρωμα του τριαντάφυλλου.

Αρωματική νότα: μεσσαία

Ιστορία

Υπάρχει ελάχιστη αναφορά του γερανιού σε παλιά χειρόγραφα, αν και υπάρχουν αναφορές στο Διοσκουρίδη, δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι πως ήταν το ίδιο φυτό; Θα μπορούσε να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν υπήρχε τίποτα καθόλου για το έλαιο μέχρι το έργο του Recluz, χημικός υπεύθυνος για την πρώτη απόσταξη των φύλλων το 1819. Αργότερα ο Demerson, χημικός και βοτανολόγος, έκανε μια μελέτη στο Παρίσι ως προς τις καλύτερες ποικιλίες για  καλλιέργεια για την παραγωγή αιθέριου ελαίου. Αυτές οι έρευνες εισήγαγαν το αιθέριο έλαιο γεράνι στην αρωματοθεραπεία.

Χαρακτηριστικά

Για την παραγωγή του του αιθέριου ελαίου χρησιμοποιούμαι την ατμό-απόσταξη, μαζεύοντας  τα αρωματικά πράσινα μέρη του Pelargonium, ιδιαίτερα τα φύλλα. Το φυτικό υλικό μαζεύεται λίγο πριν ανοίξουν τα άνθοι του γερανιού. Περίπου 400-500 kg φυτικού υλικού απαιτούνται για την απόκτηση του 1 κιλού αιθέριου έλαιου για αυτό είναι λιγάκι τσιμπημένη η τιμή του (όχι όμως τόσο όσο το τριαντάφυλλο). Η ετήσια παγκόσμια παραγωγή του ελαίου υπολογίζεται να είναι στους 300 τόνους, μια τεράστια ποσότητα, και ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται στην αρωματοποιεία. Τα κύρια συστατικά του: αλκοόλες (τερπενίων γερανιόλη, περίπου 75 -80 τοις εκατό, βορνεόλη, κιτρονελλόλη, λιναλοόλη, τερπινεόλη), εστέρες (οξικό, βουτυρικό, βαλεριανικό), κετόνες, φαινόλες (ευγενόλη) και τερπένια (φελλανδρένιο, πινένιο).

Ιδιότητες αιθέριου ελαίου

Αναλγητικό, αντιπηκτικό, αντικαταθλιπτικό, αντισυπτικό, στυπτικό, επουλωτικό, αιμοστατικό, τονωτικό επιδερμίδας, εντομοαπωθητικό, ρυθμιστής ορμονικού συστήματος

Επίδραση στο πνεύμα

Το αιθέριο έλαιο μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση, μειώνει το αίσθημα της κούρασης, και προωθεί τη συναισθηματική ευεξία. Πολλοί υποστηρίζουν οτι βοηθάει το μυαλό να επανέλθει σε μια κατάσταση ισορροπίας και επίσης βοηθάει στη μείωση του στρες.

Επίδραση στο δέρμα

Κατάλληλο για όλους του τύπους επιδερμίδας και για όλες τις δερματικές παθήσεις, διότι εξισορροπεί την έκκριση σμήγματος και έτσι βοηθάει στην καλή  διατήρηση του. Μπορεί να φανεί χρήσιμο στη θεραπεία εκζέματος, έρπη, χιονίστρες. Ιδιαίτερα χρήσιμο σε λιπαρές και ‘μπουκωμένες’ επιδερμίδες. Μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της εμφάνισης ουλών και σκούρων σημαδιών, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και την προώθηση της ίσης κατανομής της μελανίνης. Επίσης επιταχύνει την επούλωση των πληγών με την ενεργοποίηση της πήξης του αίματος.

Επίδραση στο σώμα

Λόγω της ιδιότητας του ως ρυθμιστή του ορμονικού μας συστήματος, μπορεί να βοηθήσει και να μειώσει την ένταση στην περίοδο και με προβλήματα που παρατηρούνται κατά την εμμηνόπαυση όπως η ήπια κατάθλιψη. Ενεργοποιεί τη λέμφο και τονώνει την κυκλοφορία του κυκλοφοριακού συστήματος. Ταιριάζει με - Βασιλικό, Περγαμόντο, Κέδρο, Κιτρονέλλα, Γκρέιπφρουτ, Λεβάντα, Πορτοκάλι, Δενδρολίβανο, Υλάνγκ Υλάνγκ, Σανταλόξυλο κ.α.

Προφυλάξεις

Μπορεί να προκαλέσει κάποια κοκκινίλα σε ιδιαίτερα ευαίσθητες επιδερμίδες. Λόγω της επιδρασης στο ορμονικό καλό ειναι να μην χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης.

Παλαιότερη ανάρτηση Νεότερη ανάρτηση


0 σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Λάβετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους