Καλάθι αγορών

Φυσική αντιμετώπιση ροδόχρους ακμής με τα κατάλληλα αιθέρια έλαια

Δημοσιεύτηκε από την Kiki Kaloudi στις
Φυσική αντιμετώπιση ροδόχρους ακμής με τα κατάλληλα αιθέρια έλαια

Η ροδόχρους ακμή (ή ροδόχρους νόσος) είναι μια παράξενη διαταραχή που δεν φαίνεται να έχουν κατανοήσει πλήρως, οι ειδικοί! Είναι χρόνια φλεγμονή που συνήθως εμφανίζεται μετά τα 30 σε γυναίκες και άνδρες. Παρόλο που συναντάμε πιο συχνά γυναίκες να πάσχουν από ροδόχρους ακμή, στους άνδρες μπορεί να εμφανιστεί με μεγαλύτερη ένταση.

Ποια είναι τα συνήθεις σημάδια / συμπτώματα της ροδόχρους ακμής (Rosacea);

Έξαψη - Πολλά άτομα με ροδόχρου ακμή παρατηρούν συχνό κοκκίνισμα ή έξαψη. Αυτή η ερυθρότητα του προσώπου μπορεί να έρχεται και να φεύγει και είναι συχνά το πιο πρώιμο σημάδι της διαταραχής.

Επίμονη ερυθρότητα - Η επίμονη ερυθρότητα του προσώπου είναι το πιο κοινό μεμονωμένο σημάδι της ροδόχρου ακμής και μπορεί να μοιάζει με κοκκίνισμα ή ηλιακό έγκαυμα που δεν υποχωρεί.

Εξογκώματα και σπυράκια - Συχνά αναπτύσσονται μικρά κόκκινα συμπαγή εξογκώματα ή σπυράκια γεμάτα πύων. Ενώ μπορεί να μοιάζουν με ακμή, τα μαύρα στίγματα απουσιάζουν και ενδέχεται να νιώθουμε κάψιμο ή τσούξιμο.

Ευρυαγγείες - Σε πολλά άτομα με ροδόχρου ακμή, τριχοειδή αγγεία είναι ορατά στο δέρμα.

Τι προτείνει η αρωματοθεραπεία για την ροδόχρο ακμή;

Οι φυσικές ολιστικές θεραπείες στοχεύουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, τόσο των σωματικών εκδηλώσεων όσο και των συναισθημάτων που μπορεί να συνοδεύουν την πάθηση.

Στις σωματικές εκδηλώσεις, εστιάζουμε στο να διατηρούμε το δέρμα δροσερό, να μειώσουμε τη φλεγμονή, να προκαλέσουμε αγγειοσυστολή των αιμοφόρων αγγείων και φυσικά την πρόληψη του ερεθισμού.

Στις συναισθηματικές καταστάσεις που μπορεί να είναι ένα έναυσμα ή αντίδραση που περιλαμβάνει: άγχος, στρες και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσω εισπνοής, μασάζ σε όλο το σώμα (αποφεύγοντας την περιοχή του προσώπου) και δροσερά/ζεστά λουτρά κατά τις φάσεις ύφεσης.

Ποια αιθέρια έλαια να επιλέξω;

Πριν αναφέρω τα αιθέρια έλαια, θα δούμε το τζελ αλόης*, που είναι το κλειδί που θα μας παρέχει μια δροσερή βάση και ένα εξαιρετικό μέσο για να προσθέσουμε τα αιθέρια έλαια και τα ανθόνερα.

Δεδομένου ότι η πάθηση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος, αυτό θα μπορούσε να είναι αντιπροσωπευτικό της υπερβολικής θερμότητας στο σώμα (στην Αγιουρβέδα, αυτό θα ήταν περίσσεια πίτα), επομένως απαιτούνται κατάλληλες διατροφικές αλλαγές και επίσης η χρήση του τζελ αλόης βέρα εσωτερικά μπορεί να να έχει μεγάλο όφελος.

Ποσοστά αραίωσης για τη ροδόχρους ακμή

  • Κατά τη διάρκεια της έξαρσης/οξείας φάσης: 1% αραίωση = 5-6 σταγόνες ανά 30ml (2 κ. Σ.)
  • Καθημερινή θεραπεία: 1- 2% αραίωση = 6-11 σταγόνες ανά 30ml****Θα συνιστούσα να μείνετε μεταξύ 1-2%. Εάν συμβεί αντίδραση, είτε θα μειώστε το ποσοστό αραίωσης είτε αποφύγετε εντελώς τη χρήση αιθέριων ελαίων και εστιάστε στη βάση του τζελ αλόης, στα φυτικά έλαια και στα υδρολύματα (ανθόνερα).

Ποια αιθερια ελαια ειναι καταλληλα για να αντιμετωπισουμε τη ροδοχρους ακμη;

Οι ιδιότητες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή αιθέριων ελαίων περιλαμβάνουν:

Αντιφλεγμονώδες: καταπραΰνει και να ανακουφίζει τη φλεγμονή

Αιθέρια έλαια:

Στυπτικό: προκαλεί τη συστολή των κυττάρων του δέρματος (σφίγγει τους πόρους)

Αιθέρια έλαια:

Ψύξη: για μείωση της θερμότητας επιδερμίδα.

Όλα τα αντιφλεγμονώδη έλαια θα θεωρούνταν επίσης δροσιστικά, μια προσθήκη σε αυτή την κατηγορία θα ήταν το Βέτιβερ (Vetiveria zizanioides). Η Μέντα (Mentha x piperita) είναι ένα δροσιστικό αιθέριο έλαιο αλλά δεν συνιστάται στη θεραπεία της ροδόχρου ακμής.

Τα υδρολύματα* που πρέπει να λάβετε υπόψη περιλαμβάνουν: 

Γερμανικό χαμομήλι, Γεράνι, Λεβάντα, Τριαντάφυλλο και Νερόλι.

*Μπορείτε να τα ψεκάζετε στο πρόσωπο ανάλογα με τις ανάγκες. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τα υδρολύματα το καλοκαίρι στο ψυγείοκαι ότι δεν περιέχουν αλκοόλη.

Υδρολυμα Λεβαντα και Τριανταφυλλου

Φυτικά έλαια που είναι κατάλληλα:

Έλαιο από Άγριο Τριαντάφυλλο (Rosehip seed oil), Jojoba, Tamanu και Βερικοκέλαιο.

Άλλα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε νερό αγγουριού ή και φρεσκοκομμένο αγγούρι στα μάτια και στο δέρμα για έξτρα δροσιά.

Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε: όλα τα προϊόντα επιδερμίδας που περιέχουν οινόπνευμα, το σαπούνι (εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε λάδι jojoba ή σαπούνι καστίλης με προσθήκη jojoba και tamanu) και ποτέ να μην κάνετε απολέπιση στο δέρμα της ροδόχρου ακμής.

Μια συνταγή που μπορείτε να φτιάξετε:

Απαλό τζελ για το πρόσωπο (διατηρείται στο ψυγείο)

Το μείγμα υποστηρίζει τη λειτουργία φραγμού του κερατοειδούς στρώματος της επιδερμίδας και να αποτρέπει την απώλεια νερού.

 

Πιθανή τοξικότητα: Οι Pizzorno και Murray (1999) αναφέρουν ότι αν και σπάνιες, έχουν εμφανιστεί αντιδράσεις υπερευαισθησίας και ότι τα σκευάσματα αλόης βέρα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία βαθιών κατακόρυφων πληγών, όπως αυτά που παράγονται κατά τον τοκετό με καισαρική τομή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αλόη βέρα μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση των πληγών. Τα άτομα που είναι υπερευαίσθητα στην αλόη βέρα μπορεί να εμφανίσουν αίσθηση καψίματος στο δέρμα.

Σημαντική σημείωση: Το άρθρο αυτό όπως και όλα τα γραφόμενα της ιστοσελίδας, δεν έχουν σκοπό να υποδείξουν θεραπεία, ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσουν τυχόν ιατρική συμβουλή ή ιατρική οδηγία. Ο σκοπός του άρθρου είναι καθαρά ενημερωτικός. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να λάβετε την έγκριση του θεράποντα ιατρού σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε εφαρμογή όσων διαβάζετε. Χρησιμοποιήστε τη λογική σας και ενεργείστε με γνώμονα πάντα το ατομικό σας συμφέρον και αφού πρώτα προβείτε σε διεξοδική έρευνα.

Photo by cottonbro from Pexels

Παλαιότερη ανάρτηση Νεότερη ανάρτηση


0 σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Λάβετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους