Καλάθι αγορών

Ενεργειακή Αρωματοθεραπεία και τα τσάκρας (ενεργειακά κέντρα)

Δημοσιεύτηκε από την Kiki Kaloudi στις
Ενεργειακή Αρωματοθεραπεία και τα τσάκρας (ενεργειακά κέντρα) - Amamelis Aromatherapy Rituals

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά στο φυσικό αλλά και στο ενεργειακό μας σώμα. Στην ενεργειακή Αρωματοθεραπεία τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν την ενέργεια των τσάκρας, όπως στην κρυσταλοθεραπεία χρησιμοποιούμε τους κρυστάλλους. Μάλιστα μπορούμε να συνδυάσουμε και τις δύο αυτές μεθόδους με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τα κύρια τσάκρας είναι 7 και βρίσκονται σε διάφορα σημεία στη σπονδυλική στήλη, όπως παρατηρούμε σε πολλές εικόνες. Στη πραγματικότητα όμως κάθε τσάκρα εκτείνεται έξω από το φυσικό μας σώμα και μέσα στο ενεργειακό, στην αύρα μας. Κάθε τσάκρα σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο στοιχείο, χρώμα, ήχο και σχήμα που εκφράζει κάτι για τη δόνηση αυτού του κέντρου. Για παράδειγμα, το πρώτο κέντρο (Muladhara), έχει το στοιχείο της γης, το χρώμα κόκκινο, το σχήμα τετράγωνο και τον ήχο ΛΑΜ.

Η ξεχωριστή δόνηση κάθε ενεργειακού κέντρου συνδέεται με μια πτυχή της ανθρώπινης εμπειρίας, από τη βασική ανάγκη της επιβίωσης μέχρι τα υψηλά πνευματικά μας ιδανικά.

Δουλεύοντας με τα αιθέρια έλαια για τη θεραπεία και εναρμόνιση της ενέργειας των τσάκρας, μας δίνεται η ευκαιρία να ενεργοποιήσουμε το ανώτερο δυναμικό μας. Όποιος ασχοληθεί με την ενεργειακή χρήση των αιθέριων ελαίων θα παρατηρήσει ότι η επιλογή των ελαίων για το κάθε τσάκρα δεν είναι απόλυτη.

Κάθε βιβλίο, κάθε θεραπευτής, μπορεί να προτείνει διαφορετικά έλαια. Αυτό συμβαίνει, γιατί παίζει σημαντικό ρόλο το πως θέλουμε να επηρεάσουμε την ενέργεια των κέντρων. Η επιλογή γίνεται ανάλογα την περίπτωση και τις ανάγκες που προκύπτουν.

Η δική μου πρόταση, για το ποια έλαια να επιλέξουμε, είναι να παίρνουμε υπόψιν μας διαφορετικά στοιχεία και να τα συνδυάζουμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να κάνουμε συσχετισμούς μεταξύ αιθέριων ελαίων και χρώματος. Δηλαδή, το χρώμα του ελαίου, ή και το χρώμα του μέρους του φυτού από το οποίο προήλθε το αιθέριο έλαιο, με το χρώμα που αντιπροσωπεύει το αντίστοιχο τσάκρα. Όλα αυτά και πολλά ακόμα μπορεί να είναι χρήσιμες πληροφορίες για εμάς. Η διαίσθηση επίσης μπορεί να παίξει ρόλο στην επιλογή.

Κατά την διάρκεια διαλογισμού μπορούμε να συγκεντρωθούμε στο κέντρο που επιθυμούμε και να μας οδηγήσει στα κατάλληλα αιθέρια έλαια. Ας δούμε ξεχωριστά τα 7 κύρια τσάκρας και την σχέση τους με τα αιθέρια έλαια:

1ο τσάκρα – Muladhara

Βρίσκεται στην απόληξη της σπονδυλικής στήλης.

Τα αιθέρια έλαια που συνήθως συντονίζονται περισσότερο με το πρώτο ενεργειακό κέντρο είναι αυτά που μας γειώνουν, μας δίνουν μια αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας. Επίσης έχουν συνήθως σκούρο κόκκινο ή καφέ χρώμα και αρωματικά ανήκουν στις νότες της βάσης. Τέτοια αιθέρια έλαια είναι το Μύρο που ενεργοποιεί το κέντρο. Το Πατσουλί μας συνδέει με τη γη και χρησιμεύει σε αυτούς που σκέφτονται έντονα. Άλλα αιθέρια έλαια είναι η Βετιβέρια, το Λιβάνι, το Έλεμι και το Ροδόξυλο.

2ο τσάκρα – Svadisthana

Βρίσκεται τρία δάχτυλα κάτω από τον αφαλό.

Η ενέργεια αυτού του κέντρου αφορά τη σχέση μας με τους ανθρώπους και το σώμα μας και γι’ αυτό το λόγο συνήθως χρησιμοποιούμε αιθέρια έλαια με αφροδισιακή δράση, όπως το Γιασεμί, το Τριαντάφυλλο, το Γεράνι, το Υλάνγκ Υλάνγκ, το Νερολί. Έχοντας ως χρώμα το πορτοκαλί ταιριάζει και με τα αιθέρια έλαια όπως το Πορτοκάλι και το Μανταρίνι. Ο Κέδρος που αυξάνει την αυτοπεποίθηση μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμος.

3ο τσάκρα – Manipura

Βρίσκεται στο ηλιακό πλέγμα.

Τα πιο δημοφιλή αιθέρια έλαια γι’ αυτό το κέντρο είναι ο Άρκευθος και η Βετιβέρια. Ο Άρκευθος καθαρίζει την ενέργεια και είναι χρήσιμος όταν νιώθουμε ότι μας έχει καταβάλει μια κατάσταση. Η Βετιβέρια εξισορροπεί την ενέργεια και μας χαρίζει το αίσθημα της ασφάλειας. Άλλα αιθέρια έλαια που μπορούμε να επιλέξουμε είναι η Λεβάντα και το Λεμόνι.

4ο τσάκρα – Anahata

Βρίσκεται στο κέντρο του στήθους.

Αυτό το ενεργειακό κέντρο εξισορροπεί τα ανώτερα με τα κατώτερα κέντρα και αντιπροσωπεύει την άνευ όρων αγάπη. Το αιθέριο έλαιο του Τριαντάφυλλου έρχεται στο μυαλό μας και η ενέργεια του ενδυναμώνει την ενέργεια της αγάπης και δρα θεραπευτικά στις περιπτώσεις έντονης θλίψης. Επίσης, το Περγαμόντο που έχει το πράσινο χρώμα που αντιπροσωπεύει το τσάκρα, το Ρωμαϊκό Χαμομήλι που έχει εναρμονιστικό χαρακτήρα, όπως και το Γιασεμί που μειώνει τον φόβο.

5ο τσάκρα – Vishudda

Βρίσκεται στο λαιμό.

Το κέντρο της έκφρασης απεικονίζεται με το χρώμα μπλε και κατευθείαν μας έρχεται στο μυαλό ποιο άλλο, το Μπλε Χαμομήλι (ή αλλιώς Γερμανικό Χαμομήλι) που μας μεταδίδει ήρεμη δύναμη και μας βοηθάει να εκφράσουμε την αλήθεια μας. Επίσης, χρήσιμα αιθέρια έλαια μπορεί να είναι η Μέντα, η Λεβάντα και το Κυπαρίσσι.

6ο τσάκρα – Ajna

Βρίσκεται μεταξύ των φρυδιών.

Σε αυτό το τσάκρα έχοντας να κάνουμε με τον εγκέφαλο, τη σκέψη, τη διαίσθηση και την έμπνευση. Aιθέρια έλαια όπως το Δενδρολίβανο, το Θυμάρι, ο Άρκευθος ή και ο Ελίχρυσος μπορούν να βοηθήσουν να φέρουν διαύγεια στη σκέψη, να ενεργοποιήσουν τη διαίσθηση και να προσφέρουν πρόσβαση στο υποσυνείδητο.

7ο τσάκρα – Sahasrara

Βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού.

Το 7ο τσάκρα είναι το κέντρο της ένωσης με τον ανώτερο εαυτό μας, την ενέργεια της δημιουργίας των πάντων. Η συχνότητα του μας διευρύνει και μας οδηγεί σε υψηλότερες συνειδητότητες, πάνω από το γήινο εγώ, τη λογική σκέψη και το φυσικό σώμα. Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούμε συνήθως στο 7ο τσάκρα είναι το Τριαντάφυλλο, το Σανταλόξυλο, το Λιβάνι, το Ροδόξυλο και το Υλάνγκ Υλάνγκ. Παρατηρούμε ότι πολλά από αυτά συνδέονται και με το 1ο κέντρο και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Μας επιβεβαιώνει ότι τα δύο αυτά κέντρα συνδέονται μέσω της ενεργειακής ροής των τσάκρας.

Συμβολίζει επίσης, ότι το υλικό και το πνευματικό δεν είναι ξεχωριστά, ούτε κάποιο ανώτερο ή κατώτερο από το άλλο. Ο πιο αποδοτικός τρόπος για να βρούμε τα κατάλληλα αιθέρια έλαια για την περίπτωση μας είναι να πειραματιζόμαστε έχοντας ανοικτό μυαλό, ακονισμένη ευαισθησία και διαίσθηση.

Η χρήση μπορεί να γίνει στο σημείο των τσάκρας, όμως δεν είναι απαραίτητο να βάζουμε τα αιθέρια έλαια στο δέρμα μας. Η ενέργεια του συγκεκριμένου τσάκρα μπορεί να επηρεαστεί, απλά μυρίζοντας το άρωμα του αιθέριου ελαίου, ενώ ταυτόχρονα οραματιζόμαστε το κέντρο.

-- Πρώτη δημοσίευση στον ιστότοπο "Όμορφη Ζωή"

 

* Η φωτογραφία που χρησιμοποιησαμε στο άρθρο μας δώθηκε από Natalie Grainger (@missnjc)

Παλαιότερη ανάρτηση Νεότερη ανάρτηση


0 σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Λάβετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους