Καλάθι αγορών

Μάθε τα Πάντα για τα Aιθέρια Έλαια και τις Ιδιότητες τους

Δημοσιεύτηκε από την Kiki Kaloudi στις
Μάθε τα Πάντα για τα Aιθέρια Έλαια και τις Ιδιότητες τους - Amamelis Aromatherapy Rituals

Οι ιδιότητες που διαθέτουν τα αιθέρια έλαια είναι πολλές και ανεκμετάλλευτες. Τα συμπυκνωμένα αυτά αποστάγματα, που μας δίνουν τα διάφορα λουλούδια, βότανα και καρποί, χρησιμοποιούνταν κατά κόρον σε όλο τον πλανήτη εδώ και αιώνες.

Οι τελευταίες γενιές έχουν ξεχάσει την θεραπευτική τους δύναμη και προτιμούν να χρησιμοποιούν προϊόντα από εταιρείες αρωμάτων & χημικών που μιμούνται το φυσικό άρωμα και τις θεραπευτικές ιδιότητες των αγνών αιθέριων ελαίων. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν, λόγω της ευωδίας των αιθέριων ελαίων, πως η αξία τους αρχίζει και τελειώνει στο άρωμα τους. Αυτό είναι λανθασμένη αντίληψη!

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα αιθέρια έλαια είναι συνέργειες ισχυρές, με δραστικές ουσίες που έχουν αξιοσημείωτες θεραπευτικές ιδιότητες και ιδιαίτερα σύνθετη μοριακή δομή. Για παράδειγμα το αιθέριο έλαιο από τα φύλλα της Ρίγανης είναι 26 φορές πιο δυνατό αντισηπτικό από τα phenolic compounds, που είναι δραστικά συστατικά πολλών καθαριστικών προϊόντων του εμπορίου. Σε αντίθεση με τα χημικά σκευάσματα, τα αιθέρια έλαια δεν παραμένουν στο σώμα, αλλά αποβάλλονται, δίχως να αφήνουν ίχνη. Γιατί λοιπόν χρησιμοποιούμε συνθετικά προϊόντα αρωματισμού χώρου, που καλύπτουν τις οσμές;

Τα αιθέρια έλαια σε αντίθεση καθαρίζουν τον αέρα, αλλάζοντας τη δομή των μορίων που δημιουργούν τις οσμές. Τα αιθέρια έλαια τα τελευταία χρόνια αποκτούν ολοένα και περισσότερους πιστούς φίλους στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η τάση για επιστροφή στη φύση και η αποφυγή χημικών προϊόντων στην επιδερμίδα μας, στο σώμα μας, στο περιβάλλον μας γενικά, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Καλώς ήρθες λοιπόν στο αρωματικό κόσμο των αιθέριων ελαίων! Σήμερα υπάρχουν πάνω κάτω 300 διαφορετικά αιθέρια έλαια με διάφορες χρήσιμες θεραπευτικές ιδιότητες . Το κάθε αιθέριο έλαιο έχει ποικίλες εφαρμογές και αυτό το χαρακτηριστικό τα κάνει ακόμα πιο πολύτιμα.

Για παράδειγμα η Μέντα χρησιμοποιείται σε μείγματα για την θεραπεία αρθριτικών, λόγω της καλής αντί-φλεγμονώδης δράσης της. Επίσης χρησιμοποιείται στην δυσπεψία, στο πονοκέφαλο, στο πονόδοντο, στη πνευματική κούραση, στη κακοσμία του στόματος. Αλλά και στη διάθεση μας, προσφέρει εγρήγορση και συγκέντρωση.

Ποιες είναι οι ιδιότητες των αιθέριων ελαίων που αφορούν τον άνθρωπο;

Θα τις διαχωρίσω σε 2 βασικές κατηγορίες. Η πρώτη εμπεριέχει όλες τις ιδιότητες που παρατηρούμε το αποτέλεσμα, την επιρροή τους στο φυσικό μας σώμα π.χ. αναλγητική, αντιβακτηριακή κ.α. Μέσω της βιοχημείας πολλές από τις ιδιότητες έχουν μελετηθεί και έτσι έχουμε μια καλύτερη κατανόηση για τη θεραπευτική λειτουργία των αιθέριων ελαίων. Οι χημικές οικογένειες που αποτελούνται τα αιθέρια έλαια, είναι οι αλκοόλες, οι κετόνες, οι αλδεΰδες, οι εστέρες, οι αιθέρες και τα οξείδια.

Η δεύτερη ομάδα αφορά τις ιδιότητες που έχουν τα αιθέρια έλαια που επηρεάζουν τον εγκέφαλο μας, το συναίσθημα μας και τη διάθεση μας. Αυτή η ομάδα ιδιοτήτων διαθέτει πολύ μυστήριο, το οποίο ξεδιπλώνουν σιγά σιγά οι επιστήμονες που μελετούν την όσφρηση και την σχέση που έχει με το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου. Αυτή η ομάδα ιδιοτήτων έχει μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλη ιστορία μέσα στους αιώνες.

“Τα αιθέρια έλαια σου δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου της συναισθηματικής σου κατάστασης.”

Valerie Ann Worwood, The Fragrant Mind

Η χορήγηση των αιθέριων ελαίων στην πρώτη ομάδα μπορεί να γίνει μέσω της επιδερμίδας, της εισπνοής, του στόματος, του κόλπου, του ορθού. Ενώ στη δεύτερη ομάδα η εισπνοή είναι το μόνο που χρειαζόμαστε.

Τι ορίζουμε αιθέριο έλαιο;

Πριν προχωρήσω σε λεπτομέρειες πάνω στις ιδιότητες, θα ήθελα να αναφέρω τι είναι τα αιθέρια έλαια. Αιθέριο έλαιο είναι η ουσία, το σύνολο αρωματικών μορίων που έχουν παραληφθεί από διάφορα μέρη (φύλλα, άνθη, καρπούς, ρίζες κ.τλ.) αρωματικών φυτών δια μέσω μηχανικών μεθόδων όπως είναι η απόσταξη, η εκπίεση και η εκχύλιση με πτητικούς διαλύτες. Πρόκειται για υγρά συμπυκνωμένα, σύνθετα και πτητικά, δηλαδή εξατμίζονται στον αέρα. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι τα αιθέρια έλαια περιέχουν την ψυχή των φυτών από τα οποία προήλθαν.

10 χρήσιμες ιδιότητες αιθέριων ελαίων στο σώμα

Αναλγητική & αντιφλεγμονώδη - Η ιδιότητα αυτή χαρίζει ανακούφιση ή εξάλειψη του σωματικού πόνου και φλεγμονών. Τη συναντάμε σε αιθέρια έλαια όπως η Λεβάντα, το Περγαμόντο, το Πορτοκάλι, το Λεμόνι, το Μαύρο Πιπέρι, ο Άρκευθος, η Μαντζουράνα, το Θυμάρι, η Ρίγανη, η Μέντα, το Λιβάνι, το Γεράνι.

Αντιμυκητιακή - Τα αιθέρια έλαια με ισχυρή αντιμυκητιακή δράση είναι η Ρίγανη, το Θυμάρι, το Πατσουλί, το Γεράνι, το Γαρίφαλο, το Τεϊόδεντρο κ.α.

Αντισπασμωδική (σπασμολυτική) - Διαθέτει το Περγαμόντο, το Κάρδαμο, το Γερμανικό (Μπλε) Χαμομήλι, το Ρωμαϊκό Χαμομήλι, το Κυπαρίσσι, ο Ευκάλυπτος, το Γεράνι, ο Ελίχρυσος, η Μαντζουράνα, η Παλμαρόσα κ.α. αιθέρια έλαια

Αποσυμφορητική - Ιδιαίτερα χρήσιμα για την αποσυμφόρηση του αναπνευστικού είναι τα αιθέρια έλαια του Ευκάλυπτου, της Δάφνης, του Κάρδαμου, της Μέντας, του Δενδρολίβανου, του Τεϊόδεντρου, του Κέδρου, του Άρκευθου κ.α. αιθέριων ελαίων.

Βλεννολυτική - Διάλυση της βλέννης προσφέρουν αιθέρια έλαια όπως ο Κέδρος, το Κυπαρίσσι, ο Ευκάλυπτος, το Μύρο, η Δάφνη, το Δεντρολίβανο κ.α.

Επουλωτική - Χρήσιμα για την επουλωτική τους δράση στην επιδερμίδα είναι η Λεβάντα, το Γεράνι, το Μύρο, ο Ελίχρυσος, το Λιβάνι, το Πατσουλί, το Θυμάρι ct thymol, το Τριαντάφυλλο, τα εσπεριδοειδή (με υψηλό ποσοστό περιεκτικότητας σε Λιμονένιο) κ.α. αιθέρια έλαια. Για επούλωση της επιδερμίδας χρειαζόμαστε αιθέρια έλαια που εχουν αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή, αντιοξειδωτική, αντισταμινική & δροσιστική δράση.

Αντιπυρετική - H δροσιστική δράση ορισμένων αιθέριων ελαίων βοηθάει στη μείωση του πυρετού, όπως ο Βασιλικός, το Λεμονόχορτο, η Μέντα, η Παλμαρόσα, το Γαρίφαλο κ.α. αιθέρια έλαια.

Κατευναστική - Ηρεμιστική δράση στο νευρικό μας σύστημα έχουν αιθέρια έλαια όπως ο Κέδρος, το Γερμανικό (Μπλε) Χαμομήλι, το Ρωμαϊκό Χαμομήλι, η Λεβάντα, το Περγαμόντο, το Πορτοκάλι, το Πατσουλί, το Σανταλόξυλο, το Υλάνγκ Υλάνγκ κ.α.

Στυπτική - Η ιδιότητα αυτή συσφίγγει τους ιστούς και μειώνει τις εκκρίσεις. Εδώ έχουμε αιθέρια έλαια όπως το Γεράνι, το Μύρο, το Λεμόνι, το Γκρέιπφρουτ, το Πορτοκάλι, τον Άρκευθο, τον Ευκάλυπτο κ.α.

Όσφρηση & Άρωμα

Το άρωμα στην ιστορία

Όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί αναγνώριζαν ότι τα αρωματικά έλαια μπορούν να επηρεάσουν τις συναισθηματικές μας καταστάσεις και γενικότερα την ευεξία μας. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν ότι ορισμένες οσμές ανυψώνουν τη διάθεση, άλλες έχουν ηρεμιστικές ή κατασταλτικές ιδιότητες, και άλλες αυξάνουν τις γνωστικές μας λειτουργίες.

Από εκείνα τα χρόνια οι άνθρωποι αντλούσαν ευχαρίστηση από την επάλειψη του δέρματος τους με αρωματικές ουσίες. Διαχρονικό και παγκόσμιο, το άρωμα είχε ανέκαθεν πρωτεύοντα ρόλο στις ιεροτελεστίες, στην ιατρική, στους μύθους, στις κτήσεις. Βοηθούσε τους ανθρώπους να προσευχηθούν, να θεραπεύσουν, να κάνουν έρωτα και πόλεμο, να προετοιμαστούν για το θάνατο, να δημιουργήσουν. Άλλωστε η λέξη εν + πνέω, έχει την ίδια σχεδόν σημασία με την λέξη εισπνέω.

Στον αρχαίο κόσμο το άρωμα δεν ήταν απλώς ένα προϊόν, αλλά ένας τρόπος ύπαρξης, όπου επί αιώνες διατηρούσε μια αύρα μαγείας και μυστηρίου. Τα φυσικά αποστάγματα ήταν πολύχρωμα, ασταθή και ακριβά. Απαιτούσαν ιδιαίτερη προσοχή λόγω της πολυπλοκότητας τους. Αυτή τους η φύση ενέπνευσε πολλούς από εκείνους που ασχολούνταν με φιλοσοφικούς στοχασμούς, για τη σχέση του αρώματος με άλλες διαστάσεις της ζωής.

Καμιά φορά βρίσκεις ένα φιαλίδιο παλιό που θυμάται, Απ΄όπου ξεπηδά ολοζώντανη μια ψυχή που ξανάρχεται. Χιλιάδες σκέψεις κοιμούνταν, χρυσαλίδες πένθιμες, Μες στα βαριά σκοτάδια τρέμοντας απαλά, Που το φτερό τους ξεδιπλώνουν και φτερουγίζουν ξαφνικά, Χρωματισμένες το γαλανό, ντυμένες με ροδοπέταλα και χρυσό.

Σαρλ Μποντλαιρ, “Το φιαλίδιο” (Τα άνθη του κακού, μετάφραση: Δέσπω Καρούσου, εκδόσεις Γκοβόστη, σ.67)

Πληροφορίες για την όσφρηση

Πλέον γνωρίζουμε περισσότερα για την λειτουργία της όσφρησης και πως ενεργοποιεί την απελευθέρωση νευροχημικών ορμονών (neurohormones). Αυτές οι ουσίες περιλαμβάνουν τη σεροτονίνη, την αδρεναλίνη, την οξυτοκίνη και τις ενδορφίνες και διέπουν φυσικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση. Παίζουν επίσης ρόλο στη ρύθμιση βασικών συναισθημάτων όπως ο φόβος, η σεξουαλική επιθυμία, η ευφορία. Στην πραγματικότητα ξέρουμε ότι όλα τα συναισθήματα σχετίζονται με την παραγωγή νευροχημικών. Όταν έρθουμε σε επαφή με μια οσμή ενεργοποιείται το οσφρητικό σύστημα και η πληροφορία από την μυρωδιά ταξιδεύει και φτάνει σε 5 τμήματα του εγκεφάλου. Ένα από αυτά είναι η Αμυγδαλή. Εκεί αποθηκεύονται τα συναισθηματικά τραύματα και μπλοκαρίσματα. Γενικά το τμήμα αυτό σχετίζεται με τα συναισθήματα, και ειδικά με τον φόβο, και τις αντιδράσεις μας. Η σύνδεση του οσφρητικού μας συστήματος με το μεταιχμιακό σύστημα (μέρος του η Αμυγδαλή) είναι ο λόγος που τα αιθέρια έλαια μπορούν να έχουν μια βαθιά ψυχοσωματική δράση.

Οι ιδιότητες των αιθέριων ελαίων στο συναίσθημα, στη διάθεση & στο πνεύμα

Ο τομέας της αρωμα-ψυχολογίας, αναφέρεται στη χρήση αιθέριων ελαίων με σκοπό την θετική επίδραση στο μυαλό. Δηλαδή να βοηθήσει τη μνήμη, να αυξήσει τη μαθησιακή λειτουργία, να ανεβάσει τη διάθεση και δώσει ώθηση στην αυτοπεποίθηση. Η γνώση και πρακτική αυτή όπως καταλαβαίνουμε μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη καθημερινή μας ζωή και γι’ αυτό μεγάλες εταιρίες και κυβερνήσεις την χρησιμοποιούν για να επηρεάσουν την συμπεριφορά μας.

Επίσης είναι γνωστός και ο όρος ψυχό-αρωματοθεραπεία (Psycho aromatherapy), νονός της ο Robert Tisserand που ονόμασε αυτό το πεδίο έρευνας και επιβεβαίωσε ότι συγκεκριμένα μόρια των αιθέριων ελαίων λειτουργούν προβλέψιμα σε όλα τα ανθρώπινα όντα με ενεργοποίηση ενός ή περισσότερων ορμονών που παράγουν οι αδένες του ενδοκρινικού συστήματος.

Ευωδιαστές οσμές, όπως αυτή του Γκρέιπφρουτ ή του Γιασεμιού, διεγείρουν το κατάλληλο μέρος του εγκεφάλου για την έκκριση νευροχημικών που ονομάζονται εγκεφαλίνες. Οι εγκεφαλίνες προκαλούν συναισθήματα ευεξίας και ευφορία, καθώς έχουν επίσης και αναλγητικές ιδιότητες. Καταπραϋντικά αρώματα όπως της Μαντζουράνας, της Λεβάντας και του Χαμομηλιού βοηθούν στην έκκριση σεροτονίνης, που μας βοηθάει να χαλαρώσουμε.

Οι διεγερτικές και έντονες οσμές αιθέριων ελαίων όπως είναι το Δενδρολίβανο και το Λεμονόχορτο επηρεάζουν την απελευθέρωση νοραδρεναλίνης στον εγκέφαλο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αναζωογονητική διάθεση, χρήσιμη τις πρωινές ώρες ή κατά τη διάρκεια μελέτης.

Το Υλάνγκ Υλάνγκ και το Πατσουλί έχουν αφροδισιακά αρώματα καθώς επηρεάζουν την υπόφυση που μπορεί να οδηγήσει στην έκκριση ενδορφινών. Οι ενδορφίνες μπορούν να προκαλέσουν τόσο ευφορία όσο και σεξουαλική διέγερση και είναι επίσης καταστέλλουν τον πόνο.

Μια άλλη ομάδα αιθέριων ελαίων γνωστή ως ρυθμιστές περιλαμβάνει το Γεράνι, το Τριαντάφυλλο και το Λιβάνι. Αυτά βοηθούν στη ρύθμιση και την εξισορρόπηση των συστημάτων και λειτουργιών του σώματος και έτσι έχουν σταθεροποιητική επίδραση στο πνεύμα και στη ψυχή μας.

Τα ψυχοθεραπευτικά οφέλη των αιθέριων ελαίων μπορούν να τα απολαύσουμε με διάφορους τρόπους. Κάνοντας ένα μασάζ με αιθέρια έλαια, σε ένα απολαυστικό μπάνιο, με διάχυση στο χώρο του σπιτιού (ή της εργασίας) ή και μυρίζοντας το άρωμα του αιθέριου ελαίου κατευθείαν από το φιαλίδιο.

Πίνακας με τις ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες αιθέριων ελαίων

Κατηγορία Α. Ε. Αιθέρια Έλαια Συστήνεται για Απελευθερωση νευροχημικων Μέρος του εγκεφάλου που ενεργοποιείται
Αφροδισιακά Γιασεμί Παταουλί Υlang Ylang Φασκόληλο σκλαρέα Ψυχρότητα, Χαμηλή αυτοπεποίθηση, Ανικανότητα, διστακτικότητα ενδορφίνες υπόφυση
Ευφορικά Φασκόληλο σκλαρέα, Γκρειπφρουτ, Γιασεμί, Τριαντάφυλλο κατάθλιψη, έλλειψη αυτοπεποίθησης εγκεφαλίνη θαλαμος
Αναζωογονητικά Κάρδαμο, Άρκευθος, Λεμονόχορτο, Δενδρολίβανο, Μέντα απάθεια, λήθαργος, αδύναμο ανοσοποιητικό νορεδρεναλίνη υπομέλας τόπος
Διεγερτικά (Μνήμη & Γνωστικα) Μαύρο Πιπέρι, Λεμόνι, Μέντα, Δενδρολίβανο πνευματική κούραση, δυσκολία στη συγκέντρωση, αδύνατη μνήμη διάφορα Αμυγδαλή & Ιπποκαμπος
Ρυθμιστικά Περγαμόντο, Λιβάνι, Γεράνι, Ροδόξυλο Ανησυχία, εναλλαγές διάθεσης, ανισορροπία ορμονών στην εμμηνόπαυση & στην έμμηνο ρύση διάφορα υποθάλαμος
Ηρεμιστικά Χαμομήλι, Λεβάντα, Ματζουράνα, Νερολί Στρες, υπέρταση, αυπνίες, θυμός, εκνευρισμός, ευερεθισμός σεροτονίνη πυρήνες ραφής*

*Mία μεσαίου μεγέθους ομάδα πυρήνων που βρίσκονται στο εγκεφαλικό στέλεχος και απελευθερώνουν σεροτονίνη στον υπόλοιπο εγκέφαλο.

Η σύνδεση ...

Σε αυτό το άρθρο χώρισα τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων και τη δράση τους στον άνθρωπο σε 2 μεγάλες κατηγορίες, που τώρα στο τέλος, έρχομαι να τις ενώσω διότι στην πραγματικότητα λειτουργούν μαζί & αναπόσπαστα.

Για παράδειγμα αν κάψεις το χέρι σου στην κουζίνα και χρησιμοποιήσεις αιθέριο έλαιο Λεβάντας για την θεραπεία της επιδερμίδας, θα εκμεταλλευτείς τις επουλωτικές & αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της. Ταυτόχρονα όμως θα εισπνέεις το άρωμα της, το οποίο θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το σοκ και να νιώσεις καλύτερα. Και όλοι γνωρίζουμε πως μια καλή διάθεση αποτελεί πρόσφορο έδαφος για γρηγορότερη θεραπεία.

Επίσης εάν έχεις καλέσει κόσμο σπίτι σου και θέλεις να δημιουργήσεις μια φιλόξενη και χαλαρή ατμόσφαιρα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αιθέρια έλαια όπως το Γεράνι, τη Κανέλα, το Λεμονόχορτο. Με διάχυση το ευχάριστο άρωμα τους θα ταξιδέψει σε όλο το χώρο, ταυτόχρονα θα αποτρέψουν την εξάπλωση τυχόν ιώσεων και μικροβίων!  


Δωρεάν eBook με συνταγές αρωματοθεραπείας
Εάν σε ενδιαφέρουν τα αιθέρια & τα φυτικα έλαια και δεν είσαι ήδη εγγεγραμμένη/ος στο newsletter μας, μπορείς να κάνεις γρήγορα την εγγραφή σου για να λαμβάνεις ενδιαφέρουσες πληροφορίες και επίσης θα σου στείλω ΔΩΡΕΑΝ ένα eBook με χρήσιμες συνταγές καθημερινής Αρωματοθεραπείας! 

Πάτησε στο σύνδεσμο για να συμπλήρωσεις τη φόρμα, (με το όνομα & το email σου), ολοκλήρωσε την εγγραφή σου και σύντομα θα λάβεις στο email σου το eBook ΔΩΡΕΑΝ

Παλαιότερη ανάρτηση Νεότερη ανάρτηση


0 σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Λάβετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους