Καλάθι αγορών

Τα αιθέρια έλαια κατά του κρυολογήματος

Δημοσιεύτηκε από τον admin στις
Τα αιθέρια έλαια κατά του κρυολογήματος - Amamelis Aromatherapy Rituals
Χρονιάρες μέρες ποιος θέλει να τις περάσει έχοντας καταρροή, βήχα, ή χειρότερα με πυρετό στο κρεβάτι?  Έλα που αρκετές φορές μας 'παίρνει από κάτω' λόγω της κούρασης και του άγχους των ημερών και αρρωσταίνουμε τις ημέρες που σχεδιάζαμε να χαλαρώσουμε με τους δικούς μας ανθρώπους. Τα αιθέρια έλαια δεν υπόσχονται πως με τη χρήση τους δεν θα αρρωστήσουμε ποτέ, διότι υπάρχουν κι άλλοι σημαντικότεροι παράγοντες όπως είναι η ψυχολογία μας και η διατροφή μας.  Αυτό που μπορούν να κάνουν, με σωστή και τακτική χρήση, είναι να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αποκρούει βακτήρια, ιούς και μικρόβια που μπορούν να μας οδηγήσουν σε ασθένειες. Αλλά και όταν είμαστε άρρωστοι με γρίπη ή κρύωμα τα αιθέρια έλαια δρουν καταπληκτικά στο να μειώσουν τα συμπτώματα, όπως καταρροή, βήχα, πόνοι στο σώμα, και το πυρετό. Οι τρόποι χρήσης που προτείνω είναι η διάχυση, οι εισπνοές και το λάδι για μασάζ (δεν είναι οι μόνοι τρόποι, αλλά σίγουρα είναι οι πιο απλοί). Σημείωση - Οι συμβουλές που δίνονται εδώ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ιατρικές οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή όταν αυτή έχει χορηγηθεί από το γιατρό σας. Αντιθέτως, η αρωματοθεραπεία μπορεί να λειτουργήσει και συμπληρωματικά.

Διάχυση αιθέριων ελαίων

Η διάχυση μπορεί να γίνει με λύχνους/καυστήρες, υπάρχουν στην αγορά και ηλεκτρικές συσκευές διάχυσης αιθέριων ελαίων. Μια άλλη ιδέα είναι να φτιάξουμε το δικό μας αρωματικό χώρου με αιθέρια έλαια που θα χρησιμοποιούμε τακτικά.

Εισπνοές

Εισπνέουμε τα αιθέρια έλαια βάζοντας ένα μπωλ με ζεστό νερό (όχι βραστό) και σκεπάζουμε το κεφάλι μας με μια πετσέτα. 5' λεπτά είναι αρκετά, δεν χρειάζεται παραπάνω. Επαναλάβετε 2 ή 3 φορές την ημέρα. Προσοχή σε αυτούς που έχουν άσθμα. Όταν είμαστε εκτός σπιτιού, μπορούμε να ποτίσουμε ένα μαντηλάκι με τα αιθέρια έλαια και το μυρίζουμε ανά τακτά διαστήματα. Ιδιαίτερα χρήσιμο όταν είμαστε σε περιβάλλον με πολύ κόσμο, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

- Συνέργειες για λύχνο και εισπνοές

Κρυολόγημα, γρίπη, προβλήματα αναπνευστικού ( συνταγή από το βιβλίο 'Άρωμα ζωής', της Ιωάννας Σερβίτη)
  1. 3 σταγόνες ευκάλυπτο
  2. 2  σταγόνες δενδρολίβανο
2 σταγόνες βασιλικό Η συνέργεια Τεϊόδεντρου με Ευκάλυπτο είναι πολύ αποτελεσματική όταν θέλουμε να καθαρίσουμε την ατμόσφαιρα από μικρόβια και ιούς. Μπορούμε αντικαταστήσουμε ένα από τα 2 αιθέρια με Λεβάντα σε περίπτωση που δεν μας αρέσει το άρωμα τους. Για τον πυρετό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγες σταγόνες  αιθέριο έλαιο Τζίντζερ που έχει αντιμικροβιακές και αντιπυρετικές ιδιότητες.

Αρωματικό χώρου (Room mist or linen mist)

Σε ένα καθαρό μπουκαλάκι με σπρέϊ π.χ. 100ml ρίχνουμε 30 με 40 σταγόνες  από το/α αιθέρια της επιλογής μας και έπειτα γεμίζουμε με απιονισμένο νερό. Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγα ml βότκας, έτσι θα διατηρήσουμε το άρωμα των αιθέριων ελαίων περισσότερο. φτιάχνουμε συνέργεια αιθεριων ελαιων στο μικρο μπωλ

Λάδι μασάζ

- επικεντρωνόμαστε στη περιοχή που έχει πρόβλημα π.χ. θα τρίψουμε το στήθος/στέρνο όταν έχουμε προβλήματα αναπνευστικά & κρυολόγημα - Σε ένα μικρό μπωλ (όχι μεταλλικό) βάζουμε μια κουταλιά της σούπας λάδι βάσης π.χ. αμυγδαλέλαιο ή σταφυλοκουτσέλαιο ή ακόμα και ελαιόλαδο και έπειτα ρίχνουμε τα αιθέρια έλαια και ανατακεύουμε με το δάκτυλο μας. Εάν περισσέψει σκεπάζουμε το μπωλ με μια μεμβράνη και ξαναχρησιμοποιούμε. Ήρεμος ύπνος, κρυολόγημα
  • 3 σταγόνες λεβάντα
  • 2 σταγόνες ματζουράνα
Προετοιμασία Από προσωπική πείρα σας συμβουλεύω πως είναι συνετό να είστε προετοιμασμένες για το τι θέλετε να κάνετε και τι προϊόντα θα χρησιμοποιείσετε - πριν αρρωστήσουμε - διότι μετά τείνουμε να μην κάνουμε τίποτα.

Λίστα αιθέριων ελαίων που μπορούν να μας βοηθήσουν όταν είμαστε άρρωστοι

Αντιβακτηριακά & αντιϊκά αιθέρια έλαια

Βασιλικός, Περγαμόντο, Κανέλα, Γαρίφαλο, Θυμάρι, Κυπαρίσι, Ευκάλυπτος, Λεβάντα, Λεμόνι, Ρίγανη, Μέντα, Δενδρολίβανο, Τεϊόδεντρο κ.α.

Αποχρεμπτικά & αποσυμφορητικά αιθέρια έλαια

Άρκευθος, Βασιλικός, Δάφνη, Μαύρι πιπέρι, Κυπαρρίσι, Ευκάλυπτος, Ρίγανη, Μέντα, Τζίντζερ, Δενδρολίβανο, Τεϊόδεντρο κ.α.

Παλαιότερη ανάρτηση Νεότερη ανάρτηση