Καλάθι αγορών

Το 'λάδι' Jojoba/Χοχόμπα γιατί είναι τόσο ξεχωριστό;

Δημοσιεύτηκε από την admin στις
Το 'λάδι' Jojoba/Χοχόμπα γιατί είναι τόσο ξεχωριστό; - Amamelis Aromatherapy Rituals
Το χοχόμπα είναι από τα αγαπημένα μου, το χρησιμοποιώ για το πρόσωπο και τα μαλλιά. Επίσης όταν θα κάνω κάποιο άρωμα με αιθέρια έλαια η επιλογή μου για carrier (μέσο διάλυσης/μεταφοράς) είναι πάντα το χοχόμπα. Στην αρχή δεν γνώριζα φυσικά γιατί ήταν τόσο ξεχωριστό από τα άλλα φυτικά λάδια, αλλά σύντομα παρατήρησα με ποιους τρόπους το χρησιμοποιούσαν σε βιβλία αρωματοθεραπείας αλλά και εταιρείες με αντίστοιχα προϊόντα. Στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό και οι περισσότεροι το αναφέρουν ως Τζοτζόμπα και όχι Χοχόμπα που είναι και το σωστό.

Τι είναι και ιδιότητες

Το χοχόμπα (Simmondsia chinensis) είναι ένας ξυλώδεις θάμνος της ερήμου που το βρίσκουμε σε περιοχές όπως στην Αριζόνα, στο βόρειο Μεξικό αλλά και στη Καλιφόρνια. Οι σπόροι του φυτού μοιάζουν κάπως με τους σπόρους του καφέ, όμως είναι σαφώς μεγαλύτεροι. Το εκχύλισμα από τους σπόρους του Simmondsia chinensis είναι ίσως το μοναδικό που διαθέτει σημαντικές ποσότητες εστέρων υγρού κεριού παρόμοιες σε σύσταση από αυτές που παράγουν οι σμηγματογόνοι αδένες της ανθρώπινης επιδερμίδας. Οι εστέρες του χοχόμπα είναι υψηλού μοριακού βάρους και αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από οξέα ευθείας αλυσίδας και αλκοόλες. Η ακόλουθη φωτογραφία συγκρίνει το μόριο jojoba με ένα μόριο του ανθρώπινου σμήγματος.

Μοριακή δομή του χοχόμπα

Έρευνες έχουν δείξει την παρουσία των ενώσεων που ονομάζεται τοκοφερόλες στο χοχόμπα. Οι άλφα, δέλτα και γάμα τοκοφερόλες που περιέχει το χοχόμπα είναι όλες μορφές της βιταμίνης Ε, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Η αναφορά του ως λάδι είναι λανθασμένη διότι είναι φυσικό κερί και έτσι δεν ταγγίζει ποτέ. Είναι υποαλλεργικό, τρέφει το δέρμα και απορροφάται εύκολα, και δεν λεκιάζει τα ρούχα. Έχει πλούσια υφή, είναι άοσμο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αλλοιώνει το άρωμα των αιθέριων ελαίων που διαλύονται σε αυτό.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλλους τους τύπους επιδερμίδας, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις λιπαρές όπου εξισορροπεί την έκκριση σμήγματος.

Παλαιότερη ανάρτηση Νεότερη ανάρτηση