Καλάθι αγορών

Ενίσχυση της γιόγκα με αιθέρια έλαια

Δημοσιεύτηκε από τον admin στις
Ενίσχυση της γιόγκα με αιθέρια έλαια - Amamelis Aromatherapy Rituals
Αφορμή για να γράψω για το συγκεκριμένο κείμενο έγινε ένα άρθρο που διάβασα της Andrea Butje στο blog της - www.aromahead.com/blog, για το πως μπορούμε να ενισχύσουμε τη γιόγκα (πρακτική) με τη χρήση αιθέριων ελαίων. Προσωπικά πιστεύω πως με τη χρήση ενός αιθέριου ελαίου (ή ένα μείγμα/συνέργεια) της επιλογής μας κατά τη διάρκεια της γιογκικής πρακτικής στο σπίτι είναι ένας υπέροχος τρόπος να δημιουργήσουμε ένα τελετουργικό. Αναφέρω τη πρακτική στο σπίτι απλά γιατί στο yoga studio θα υπάρξει πρόβλημα εάν έχει ο καθένας το δικό του αιθέριο, και γιατί απλά κάποιο άρωμα που μας αρέσει, μπορεί ο διπλανός μας να το βρίσκει απαίσιο.
π.χ. ~ Προσωπικά λατρεύω το άρωμα της λεβάντας, αλλά γνωρίζω πως πολλοί/ές δεν τους αρέσει καθόλου!  ~
Αλλά πέρα από αυτό τα αιθέρια έλαια όπως και η γιόγκα είναι ολιστικές πρακτικές, δηλαδή δρουν σε όλα τα επίπεδα, σωματικό, συναισθηματικό, πνευματικό & ψυχικό. Επιπλέον, τα αρώματα/μυρωδιές σχετίζονται με τα συναισθήματα και τη μνήμη, και τα συναισθήματα που συνδέονται με αναμνήσεις μπορούν να ανακαλεσθούν αυτόματα. Κατά τον ίδιο τρόπο, στη διάρκεια της πρακτικής ασάνων, το σώμα σχηματίζει 'μνήμες' των στάσεων (yoga poses), οι οποίες με το χρόνο γίνονται ένα με εμάς. Έτσι κάθε φορά που μπαίνουμε σε μία στάση το σώμα μας ανακαλεί την ανάμνηση της στάσης και μπαίνει στη ίδια κατάσταση ηρεμίας (συναίσθημα) . Όσο περισσότερο κάνουμε την ασάνα τόσο το σώμα μας έχει την ευκαιρία να θεραπευτεί. Μπορούμε έτσι να προσθέσουμε το στοιχείο της αρωματοθεραπείας σε αυτήν την εξίσωση για να ενισχύσουμε αυτές τις μνήμες και τις συνδέσεις. Θεωρώ σημαντικό να αναφέρω πως στην Ινδία εδώ και αιώνες κατά τη πρακτική της γιόγκα χρησιμοποιούσαν τα λεγόμενα attars, φυτικά αρωματικά μείγματα με βάση το σανταλόξυλο, τα οποία ανέπτυσαν το συναίσθημα της ηρεμίας στο μυαλό και στο σώμα. Μπορούμε να συνδέσουμε τα αιθέρια έλαια με ασάνες σύμφωνα με την επίδραση που έχουν στο σώμα μας και τα ενεργειακά κέντρα (chakras). Για παράδειγμα το Σανταλόξυλο έχει μια 'γειωτική' επίδραση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί  στις στάσεις του πολεμιστή  (warrior poses) και κατά τις όρθιες (standing poses). Η ηρεμία και αυτή η αίσθηση του 'αφήνομαι' που επέρχεται από τις στάσεις επίκυψης  (από όρθιες και καθιστές), μπορεί να υποστηριχτεί με την αίσθηση ηρεμίας και εξισορρόπησης  της λεβάντας. Τονωτικές στάσεις όπως η στάση του σκύλου μπροστά (downward facing dog) και οι  στάσεις όπως το κατακόρυφο (sirsasana) μπορούν να συσχετιστούν με την ιδιότητα της μέντας να ενεργοποιεί το σώμα και το μυαλό.  

Τρόποι χρήσεις των αιθέριων ελαίων

- πριν αρχίσουμε κάνουμε μασάζ στους μύες μας για χαλάρωση. Ο Maysan Maroof συστήνει ένα μείγμα με Δενδρολίβανο και Ευκάλυπτο σε λάδι βάσης Καθαρισμός του mat με αιθέρια έλαια- για να καθαρίσουμε το mat επιλέγουμε αιθέρια με αντι-βακτηριακή δράση, όπως είναι το λεμόνι, που ταυτόχρονα το άρωμα του θα μας τονώσει (διπλό ώφελος)! - χρήση κεριών που έχουν αιθέρια έλαια για ποιο ήπιο αποτέλεσμα (ανάλογα βέβαια με το μέγεθος του χώρου). - φτιάχνουμε σπρέϊ ή διαχέουμε στο χώρο. Η Andrea Butje αναφέρει 2 συνταγές μια για χαλάρωση και η δεύτερη για τόνωση/ ανύψωση διάθεσης*. - πριν τη shavasana, στο τελείωμα δηλαδή είναι η ποιο δημοφιλής στιγμή για αρωματοθεραπεία. Αρκεί βέβαια να χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα αιθέρια για χαλάρωση.

Calm and Clean

  • 10 σταγόνες Λεβάντα (Lavandula angustifolia)
  • 10 σταγόνες Τεϊόδεντρο (Melaleuca alternifolia)
  • [30ml νερό σε μπουκάλι με σπρέϊ]

Uplift and Clean

  • 5 σταγόνες Πορτοκάλι (Citrus sinensis)
  • 5 σταγόνες Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis ct. camphor)
  • 5 σταγόνες Λεβάντα (Lavandula angustifolia)
  • [30ml νερό σε μπουκάλι με σπρέϊ]
* οι συνταγές από το aromahead.com/blog της A. Butje

Παλαιότερη ανάρτηση Νεότερη ανάρτηση