Καλάθι αγορών

Αιθέρια Έλαια μέσω της Επιδερμίδας | Βίντεο

Δημοσιεύτηκε από την admin στις
Αιθέρια Έλαια μέσω της Επιδερμίδας | Βίντεο - Amamelis Aromatherapy Rituals
Κατανοώντας τη διαδικασία της απορρόφησης των αιθέριων ελαίων διαμέσου του δέρματος, μας βοηθά να εξηγήσουμε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Άρωματοθεραπείας. Εάν θέλετε να διαβάσετε για την απορρόφηση των αιθέριων ελαίων μέσω της εισπνοής, πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στο άρθρο. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας. Το οποίο έχει ένα τεράστιο αριθμό ιδρωτοποιών αδένων, νεύρων, νευρικών απολήξεων, θυλάκια τριχών, σμηγματογόνων αδένων και αιμοφόρων αγγείων! Ένα "καλά φροντισμένο" δέρμα ανανεώνεται κάθε 28 ημέρες. Τα παλιά κύτταρα του δέρματος αποβάλλονται και νέα παίρνουν τη θέση τους.
Η υγεία του δέρματός μας είναι ένας πολύ καλός δείκτης της υγείας του συνολικού σώματος μας.
Μπορούμε να φανταστούμε το δέρμα σαν ένα τοίχος που μας κρατά ζεστούς,  και κυριολεκτικά συγκρατεί το εσωτερικό του σώματός μας. Δρα ως το πρώτο αμυντικό σύστημα προειδοποίησης, το οποίο θα ενημερώσει τον εγκέφαλο για τις εξωτερικές συνθήκες που έχουμε έρθει σε επαφή. Το δέρμα μας είναι ως επί το πλείστον αδιάβροχο, αλλά είναι διαπερατό από το νερό, τα λιπίδια, τα υδατοδιαλυτά διαλύματα, και ουσίες με μικρές μοριακές δομές και χαμηλού μοριακού βάρους. Τα αιθέρια έλαια έχοντας χαμηλό μοριακό βάρος, αλλά και επειδή αγαπούν & έλκονται από το λιπαρό περιβάλλον μπορούν σχετικά έυκολα να διαπεράσουν την επιδερμίδα μας. Επίσης βρίσκουν κι άλλες διόδους όπως τους θύλακες των τριχών αλλά και τους ιδρωτοποιούς αδένες.  Από εκεί θα απορροφηθούν από τα τριχοειδή αγγεία και θα εισέλθουν στο κυκλοφορικό σύστημα για να ταξιδέψουν σε όλο το σώμα. Στη συνέχεια θα μεταβολιστούν και θα αποβληθούν από το σώμα π.χ. μέσω των ούρων, του ιδρώτα. Τα περισσότερα αιθέρια έλαια που έχουν απορροφηθεί από το δέρμα μπορούν να εντοπιστούν στην εκπνοή μέσα σε 20-60 λεπτά. (Katz 1947).

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν το ρυθμό της απορρόφησης των αιθέριων ελαίων.

  • Σε ποιο σημείο του σώματος/δέρματος θα εφαρμόσουμε το αιθέριο έλαιο, έχει φυσικά μεγάλη σημασία στην απορρόφηση, διότι κάποια σημεία της επιδερμίδας έχουν καλύτερη δυνατότητα απορρόφησης από άλλα. Τα λιγότερο διαπερατά σημεία είναι οι πατούσες και οι παλάμες μας. Αντίθετα το κεφάλι, ο κορμός έχουν πολύ καλή δυνατότητα απορρόφησης.
  • Επίσης η ποιότητα της επιδερμίδας παίζει ρόλο. Δηλαδή η αφυδατωμένη ή ώριμη επιδερμίδα έχει πιο αργή απορρόφηση από τη νεανική.
  • Και τα ίδια τα αιθέρια έλαια όμως, δηλαδή η χημική τους σύσταση ,είναι ένας σημαντικός παράγοντας. π.χ. το d-limonene* θεωρείται οτι ενισχύει τη διείσδυση στην επιδερμίδα.  * Κυρίαρχη χημική ένωση στα αιθέρια έλαια από εσπεριδοειδή. (Takayama and Nagai 1994)
 

Πόσο όμως θεωρουμε γενικά ότι περνάει μέσα από το δέρμα μας?

Ο Tisserand & Young στο βιβλίο τους "Essential Oils Safety", αναφέρουν ένα 10% μέγιστη απορροφητικότητα. Άρα αυτο σημαίνει ότι σε μια ποσότητα 10ml λαδιού ή κρέμας με 1% περιεκτικότητα Α.Ε., θα απορροφήσει η επιδερμίδα μας 0.01ml (μέγιστη ποσότητα)

Ποια πλεονεκτήματα μας δίνει η εφαρμογή Α.Ε. στην επιδερμίδα μας;

  • Μπορεί να είναι θεραπευτική για το ίδιο το δέρμα, ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίσει κι άλλα θέματα.
  • Εξαιρετική για την αντιμετώπιση τοπικών φλεγμονών ή και επούλωση των ιστών από τραυματισμό.
  • Επιτρέπει την αργή, συνεχή απορρόφηση επί ένα χρονικό διάστημα, ειδικά αν εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια ενός θεραπευτικού μασάζ.
  • Τα αιθέρια έλαια απορροφώνται εύκολα από το δέρμα χάρη στο χαμηλό μοριακό τους βάρος και λόγω του ότι είναι λιποδιαλυτά.
  • Εύκολα στη χρήση σε καθημερινή βάση.

Παλαιότερη ανάρτηση Νεότερη ανάρτηση